16:49 20.05.2015

Законопроект про освіту, який наразі розробляють, передбачає 12 років навчання в середній школі - Гриневич

2 хв читати
Законопроект про освіту, який наразі розробляють, передбачає 12 років навчання в середній школі - Гриневич

Законопроект про освіту, який нині розробляють, передбачає безкоштовну 12-річну загальну середню освіту, заявила керівник парламентського комітету з питань освіти і науки Лілія Гриневич.

"Коли ми пропонуємо 12-річну освіту, ми не пропонуємо просто нову тривалість навчання. Ми виходимо з того, що наші діти мають стати конкурентоздатними, вільними, самодостатніми громадянами в європейському просторі", - сказав вона під час комітетських слухань з концептуальних основ підготовки проекту закону про освіту.

За словами депутата, випускникам загальноосвітніх шкіл потрібно добре знати одну європейську мову, "їм потрібно володіти інформаційними технологіями, їм потрібно мати критично мислити і мати компетенцію, яку мають їхні однолітки в ЄС, а для цього має бути збільшений час навчання".

Л.Гриневич зазначила, що в законопроекті має бути закріплена норма про те, що загальна середня освіта має бути безкоштовною.

"Безкоштовна загальна середня освіта - це обов'язок держави. Ми наполягаємо на цій конституційній нормі", - зазначила вона.

За словами керівника профільного комітету, в законопроекті необхідно юридично виписати, в яких межах ця освіта безкоштовна.

"Ми маємо в законі юридично виписати, в яких межах освіта безкоштовна, але вона має бути безкоштовною в межах державного стандарту, а державний стандарт має давати змогу дитині здобувати якісну освіту", - зазначила вона.

Депутат наголосила, що у рамках 12-річної освіти пропонується збільшити тривалість навчання в початковій школі до 5 років.

Згідно з нормами, передбаченими в законопроекті, повна загальна середня освіта складається з трьох рівнів: початкова (5 років), базова середня (4 роки), профільна середня (3 роки), які мають академічне або професійне спрямування.

За словами Л.Гриневич, законопроект також передбачатиме норму, яка дасть можливість громадянинові здобувати освіту впродовж усього життя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА