18:14 25.05.2015

Спікер ВР передав на підпис президентові закон про мораторій на виплати за зовнішнім боргом

2 хв читати
Спікер ВР передав на підпис президентові закон про мораторій на виплати за зовнішнім боргом

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман підписав прийняті на пленарному засіданні 19 травня закони, що передбачають надання Кабінету Міністрів права вводити мораторій на виплату за боргами перед зовнішніми комерційними кредиторами для захисту національних інтересів.

Як повідомляється на сайті парламенту, 25 травня спікер підписав і спрямував на підпис президентові України Петру Порошенку закон "Про особливості здійснення правомочності з державним, гарантованим державою боргом і муніципальним боргом" та супутній закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з ухваленням закону України "Про особливості здійснення правомочності з державним, гарантованим державою боргом і муніципальним боргом".

Як повідомлялося, після твердження Міжнародним валютним фондом (МВФ) нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на $17,5 млрд Мінфін від 13 березня розпочав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу.

Мінфін України неодноразово наголошував, що для виконання завдань програми МВФ необхідно буде не лише відстрочити погашення зовнішнього боргу, а й списати частину його номіналу та знизити відсотки, за винятком єврооблігацій держбанків і "Укрзалізниці".

Водночас провідні тримачі українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат занадто великий.

У середині квітня під час щорічних Весняних зборів керівників МВФ і Світового банку українська делегація представила кредиторам стан боргової операції, послід чого переговори зайшли у безвихідь через незгоду кредиторів з вимогами Мінфіну.

Нині України розпочала черговий раунд консультацій з кредиторами. Інформаційне агентство Bloomberg, із посиланням на слова Н.Яресько, повідомляє, що радники обох сторін мають намір провести чергову зустріч цього тижня в Лондоні.

За словами Н.Яресько, ухвалення цих законів має спонукати кредиторів до прискорення переговорів про реструктуризацію боргу, якщо вони будуть безрезультатними.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА