16:59 02.07.2015

Спроби "ДНР"/"ЛНР" провести окремі вибори на Донбасі 18 жовтня матимуть руйнівні наслідки - Порошенко

3 хв читати
Спроби "ДНР"/"ЛНР" провести окремі вибори на Донбасі 18 жовтня матимуть руйнівні наслідки - Порошенко

Спроби провести вибори на тимчасово окупованих територіях на сході України означатимуть порушення російською стороною досягнутих у Мінську угод, заявив на прес-конференції в четвер президент України Петро Порошенко.

"Спроби провести 18 жовтня незаконні, не відповідно до українського законодавства та критеріїв ОБСЄ вибори означатимуть жорстку атаку РФ на Мінські угоди, досягнуті 12 лютого 2015 року. Я упевнений, що це буде надзвичайно безвідповідально і матиме руйнівні наслідки для процесу деескалації напруження в окремих регіонах Донецької та Луганської областей", - заявив П.Порошенко.

При цьому він зазначив, що ці заяви про так звані вибори поки що не належать терористам. "Якщо ці заяви будуть схвалені Російською Федерацією, то ми, на жаль, отримаємо дуже небезпечні та неприємні прецеденти", - наголосив П.Порошенко.

"Коли був атакований мінський протокол, підписаний у вересні 2014 року? 2 листопада 2014 року, коли російська влада провела фейкові, незаконні вибори на окупованих територіях, які зруйнували весь той прогрес і перспективи, які були розроблені для імплементації мінського процесу", - пояснив глава держави.

Як повідомлялося, в четвер "голова" "ДНР" Олександр Захарченко призначив на 18 жовтня 2015 року проведення "місцевих виборів" на всій території "ДНР".

"По-перше, ДНР на виконання пп. 4 і 11 Комплексу заходів оголошує, що на її території у рамках Конституції і законів республіки в частині, що не суперечить їм, діє особливий режим самоврядування, деякі умови якого згадані в законі України Про особливий статус Донбасу ("Про особливий порядок місцевого самоврядування"), в п. 11 Комплексу заходів, а також у запропонованому нами проекті поправок до Конституції України", - зазначено в заяві О.Захарченка, яку поширило в четвер "Донецьке агентство новин" (ДАН).

"По-друге, на виконання пп. 4 і 12 мінського комплексу заходів призначаю на 18 жовтня цього року проведення місцевих виборів на всій території "ДНР". Вибори, як того вимагають пп. 4 і 12 Комплексу заходів, відбудуться "на підставі закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" в частині, що не суперечить Конституції і законам "ДНР", - заявив він.

За словами О.Захарченка, 18 жовтня обиратимуть голів міст і районів. "Доцільність обрання цього самого дня депутатів районних, міських, селищних і сільських рад буде визначена з урахуванням особливостей нормативної бази республіки, фінансових можливостей і побажань громадян", - додав він.

О.Захарченко зазначив, що "для збереження основ політичного врегулювання будуть збережені встановлені довоєнними законами межі районів, міст, селищ і сіл, виборчих дільниць, а також назви органів самоврядування і посад осіб, яких обиратимуть".

Того самого дня в керівництві "ЛНР" заявили, що проведення місцевих виборів 18 жовтня, одночасно з "ДНР" є цілком можливим. "Поки що ми лише обговорюємо це питання, це має бути колегіальне рішення. Обговорюватимемо та розглядатимемо таку можливість. Питання наразі не винесено, але буде винесено", - заявив повпред "ЛНР" В'ячеслав Дейнего в четвер. Зі свого боку голова "Народної ради ЛНР" Олексій Карякін вважає передчасними розмови про проведення місцевих виборів у "ЛНР".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА