17:24 03.07.2015

Джемілєв пропонує закріпити в Конституції право кримськотатарського народу на самовизначення та долучити до складу АРК Севастополь, скасувавши його спецстатус

2 хв читати
Джемілєв пропонує закріпити в Конституції право кримськотатарського народу на самовизначення та долучити до складу АРК Севастополь, скасувавши його спецстатус

Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв (фракція "Блок Петра Порошенка") пропонує закріпити в Конституції право кримськотатарського народу на самовизначення, долучити до складу АРК місто Севастополь, скасувавши його спеціальний статус.

"Спеціальний статус міста Севастополь доцільно скасувати, а місто долучити до складу АР Крим. Аналіз подій і причин, що призвели до тимчасової окупації півострова Крим, дають підстави стверджувати, що важливу роль в анексії зіграв спеціальний статус Севастополя. Надання спеціального статусу Севастополя навіть за умови скасування оренди для Чорноморського флоту Російської Федерації знову створить умови для поширення відцентрових сил у місті", - написав М. Джемілєв на своїй сторінці у Фейсбук у п'ятницю, повідомляє прес-служба "Блоку Петра Порошенка".

Лідер кримськотатарського народу наголосив, що не йдеться про національно-культурну автономію півострова.

"На рівні Конституції України доцільно закріпити право кримськотатарського народу на самовизначення, а автономний статус Криму необхідно надати тільки у зв'язку з реалізацією такого права корінним народом Криму. Про надання кримським татарам національно-культурної автономії не йдеться, оскільки це не передбачене жодним рішенням курултаю кримськотатарського народу", - наполягає М. Джемілєв.

За його словами, усі рішення щодо статусу Криму і кримськотатарського народу в контексті конституційного процесу необхідно приймати в консультаціях з меджлісом.

"З огляду на прийняття Верховною Радою України заяви про гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української держави від 20.03.2015 року, роботу з визначення на конституційному рівні статусу Криму і кримськотатарського народу необхідно проводити в консультаціях з меджлісом кримськотатарського народу", - написав політик.

Мустафа Джемілєв - радянський правозахисник і дисидент, український політик, лідер кримськотатарського національного руху, голова Меджлісу кримськотатарського народу в 1991-2013 рр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА