12:41 31.07.2015

КС повністю схвалив законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади

3 хв читати
КС повністю схвалив законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади

Конституційний Суд визнав законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади таким, що відповідає вимогам статей 157 та 158 Основного закону.

Це випливає з висновку з цього питання, який КС прийняв 30 липня й оприлюднив на засіданні в п'ятницю.

"Системний аналіз змісту законопроекту зумовив висновок... про те, що запропоновані зміни не передбачають скасування або обмеження прав людини і громадянина... КС дійшов висновку: 1) визнати законопроект про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади (реєстраційний номер №2217-а), яким пропонується внести зміни до пунктів 29, 30 ч. 1 ст. 85, п. 16 ч. 1 ст. 92, ч. 1 ст. 106, статей 118, 119, п. 5 ст. 121, статей 132, 133, 140, 141, 142, 143, 144, ч. 1 ст. 150, назви розділу IX, а також розділ XV "Перехідні положення" такими, що відповідають вимогам статей 157 і 158 Конституції України", - зачитав висновок КС суддя Василь Бринцев.

КС також дійшов висновку, що запропонований законопроект не спрямований на "ліквідацію незалежності чи порушення територіальної цілісності України".

"Рішення Конституційного Суду України є остаточним і оскарженню не підлягає", - додав він.

В.Бринцев також наголосив, що висновок підписали всі судді КС, проте є окремі думки. Водночас він не назвав суддів, які підписали висновок з окремою думкою, і їх кількість.

Як повідомлялося, Верховна Рада 16 липня ухвалила постанову про направлення до КС президентського законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади. Подання надійшло до КС 17 липня, і вже 22 липня колегія суддів прийняла рішення про відкриття провадження у цій справі, а 27 липня суд розпочав слухання справи у письмовій формі.

Згідно з регламентом Верховної Ради, отриманий висновок КС невідкладно роздають парламентарям і направляють президентові України. Після цього парламент попередньо схвалює законопроект (у першому читанні) 226 голосами. Потім на наступній сесії для остаточного ухвалення закону про внесення змін до Конституції необхідно не менше ніж 300 голосів парламентарів.

Згідно із законопроектом, в Україні вводиться нова система адміністративно-територіального устрою: громади, райони (об'єднання кількох громад) і регіони (області та Автономна Республіка Крим). Особливості Києва та Севастополя в системі адмінтерустрою визначаються окремим законом.

Місцеве самоврядування здійснюють ради - громад, районів і областей, а також їхні виконавчі органи (у районах і регіонах - виконавчі комітети). Голова громади обирається шляхом прямих загальних виборів, голови районних і обласних рад - із числа депутатів відповідної ради.

При цьому пропонується скоротити термін повноважень депутатів місцевих рад і голів громад із п'яти до чотирьох років.

Згідно з чинною Конституцією, виконавчу владу, тобто державний контроль і нагляд на місцях, здійснюють державні районні та обласні адміністрації, які одночасно виконують функції виконавчих комітетів відповідно районних і обласних рад.

Законопроектом передбачається, що "виконавчу владу в районах і областях, Києві та Севастополі здійснюють префекти", яких призначає і звільняє з посади президент за поданням Кабінету Міністрів.

Водночас, згідно з перехідними положеннями, виконавчі комітети районних і обласних рад буде створено після чергових місцевих виборів, які відбудуться в жовтні 2017 року, після чого президент має здійснити перше призначення префектів. До цього моменту, як і раніше, функціонуватимуть районні та обласні адміністрації.

У Перехідних положеннях також закріплено, що "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА