16:18 04.09.2015

Позиція РФ щодо договору про ЗВТ Україна-ЄС є суто політичною і необґрунтованою - Клімкін

2 хв читати
Позиція РФ щодо договору про ЗВТ Україна-ЄС є суто політичною і необґрунтованою - Клімкін

Погрози Росії ввести ембарго на українські продукти через невнесення змін до додатка до договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) Україна-ЄС ґрунтуються на надуманих побоюваннях і не мають економічних підстав, заявив глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін.

"Претензії РФ мають суто теоретичний характер. Ситуацію ми уважно проаналізували і прорахували спільно з ЄС: на сьогодні ми не знайшли ніяких, наголошую - ніяких обґрунтувань для претензій", - сказав П.Клімкін у п'ятницю, виступаючи на засіданні Ради експортерів та інвесторів при МЗС РФ.

Незважаючи на це українська сторона продовжує процес тристоронніх консультацій і намагається переконати російську сторону у безпідставності побоювань. "Наступний раунд на політичному рівні якраз відбудеться в понеділок, в ньому візьме участь делегація і України", - повідомив міністр.

"На сьогодні позиція Росії є суто політичною і спрямована на те, щоб перешкодити нам реалізувати саму угоду. Тому Росія вживає низки заходів, один з яких – погрози ембарго продовольчих товарів, формального рішення щодо цього ще не прийнято", - повідомив П.Клімкін.

При цьому Україна послідовно працює з іншими країнами СНД. "Ми отримали запевнення від Казахстану, що він не впроваджуватиме (заходів протидії угоді України з ЄС - ІФ)", - додав міністр.

Як повідомлялося, глава Мінекономрозвитку Олексій Улюкаєв заявив, що дія продовольчого ембарго РФ щодо України набуде чинності з 1 січня 2016 року у тому разі, якщо Москві не вдасться домовитися зі своїми партнерами про додаток до договору про зону вільної торгівлі Україна-ЄС, що знімає ризики російської сторони.

"Має бути ухвалена юридично зобов'язальна угода трьома сторонами, або як якийсь додаток до договору про зону вільної торгівлі Україна-ЄС, або як окремий документ, в якому було б прописано юридично зобов'язальне зняття наших ризиків, пов'язане з техрегулюванням, ветеринарним і фітосанітарним контролем, із митним регулюванням, з небезпекою неконтрольованого припливу товарів із третіх країн через Україну до нас", - сказав О.Улюкаев журналістам 25 серпня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА