17:42 08.10.2015

В Україні ввели держфінансування партій та обмеження на внески фізичних і юросіб на підтримку партій

2 хв читати
В Україні ввели держфінансування партій та обмеження на внески фізичних і юросіб на підтримку партій

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон, який передбачає державне фінансування партій.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за закон №2123-а про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання та протидії політичній корупції на засіданні в четвер проголосували 229 народних депутатів.

Документ був прийнятий з поправками, озвученими з голосу в залі народним депутатом Русланом Князевичем.

Державне фінансування партій розпочнеться з 1 липня 2016 року. Згідно із законом, прийнятим з озвученими поправками, державне фінансування отримають партії, що подолали 5% бар'єр на парламентських виборах.

Згідно із законом, з державного бюджету фінансуються статутна діяльність політичних партій, не пов'язана з їх участю у виборах, а також відшкодовуються витрати партій, пов'язані з фінансуванням їхньої передвиборної агітації під час парламентських виборів.

Щорічний обсяг державного фінансування статутної діяльності політичних партій становить 0,02 розміру мінімальної зарплати, який встановлений на 1 січня року, що передує року виділення коштів держбюджету, помноженому на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Парламентарі передбачили в законі, що додатково 10% отримуватимуть як бонуси політичні партії, в яких додержується гендерний баланс.

У законі також передбачена погоджена позиція народних депутатів про те, що загальний розмір (сума) внеску на підтримку партії від громадянина України протягом року не може перевищувати 400 мінімальних зарплат. Максимальна сума внеску юрособи - 800 розмірів мінімальної зарплати.

Згідно із законом, не допускається здійснення внесків на підтримку політичних партій державними і комунальними організаціями, а також юридичними особами, у яких понад 10% статутного капіталу є держава або орган місцевого самоврядування. Заборонено робити внески до фондів партії іноземним державам, іноземним юридичним або фізичним особам.

У документі прописано порядок фінансової звітності політичної партії.

Законом також внесено зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення до Кримінального кодексу, якими передбачається відповідальність за порушення порядку фінансової звітності політичних партій, а також порушення порядку фінансування партій.

Рішення про надання державного фінансування партії, згідно із законом, ухвалює Національне агентство з питань запобігання корупції, а щодо його створення - Центральна виборча комісія.

Член антикорупційного комітету парламенту Сергій Лещенко, представляючи документ з трибуни, наголосив: "Цей закон є частиною "дорожньої карти" для отримання Україною безвізового режиму з ЄС".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА