14:45 25.11.2015

Київ має цього тижня передати Єврокомісії ухвалені ВР та підписані закони - МЗС України

3 хв читати
Київ має цього тижня передати Єврокомісії ухвалені ВР та підписані закони - МЗС України

Українська сторона має цього тижня передати Єврокомісії ухвалені Верховною Радою та підписані президентом країни закони "безвізового пакета", щоб ЄК встигла з ними ознайомитися до публікації доповіді щодо оцінки виконання Україною умов введення безвізового режиму, повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Зараз дуже важливо, щоб ми цього тижня передали Єврокомісії ухвалені закони - щоб вони оцінили, наскільки закони відповідають законодавству ЄС, і надали своє бачення. Це фактично єдине, що залишилося невиконаним і що від нас чекають побачити, - ці закони", - сказала О.Зеркаль на прес-конференції в Києві в середу за підсумками засідання старших посадових осіб щодо безвізового діалогу в Брюсселі 24 листопада.

Вона додала, що європейська сторона також очікує завершення в Україні відбору антикорупційного прокурора, а також керівника Нацагентства із запобігання корупції.

Доповідь Єврокомісії буде надано до 15 грудня 2015 року.

О.Зеркаль розповіла, що зустріч сторін у вівторок була останнім звітом офіційного Києва щодо необхідних заходів української сторони. Так, під час зустрічі українська делегація передала європейській стороні опис ухвалених урядом і парламентом нормативно-правових актів із питання безвізового режиму.

"Учора ми надали великий пакет інформації ЄС, а також пройшлися по всіх блоках передбачених й обговорили всі наші досягнення з питань безпеки кордонів, документів, міграції, притулку, боротьби з організованою злочинністю, корупції, прав людини тощо", - сказала вона. Заступник міністра додала, що, на жаль, до зустрічі не вдалося надати остаточну версію ухваленого парламентом закону про створення офісу з повернення активів, "тому питання залишилося поза рамками обговорення".

"У нас є не більше двох тижнів, оскільки це єдиний час, коли ми матимемо вплив на те, що буде у звіті. Головне зараз - забезпечити, щоб звіт був дійсно остаточним і щоб не було ніяких додаткових умов ЄС".

Вона додала, що з питання створення офісу щодо повернення активів є розуміння того, що це нова інституція для України і на її створення потрібен певний час (для вирішення адміністративних питань, обрання глави і набору команди офісу), тому до 15 грудня не слід очікувати остаточного її формування.

"Але в цьому випадку ми маємо погодити з (ЄК - ІФ) чіткий план діяльності - що саме ми маємо зробити і в які терміни", - сказала заступник міністра, додавши, що МЗС разом із Мін’юстом будуть зосереджені в цей період на тому, "щоб пояснювати особливості ухвалених Верховною Радою законів у частині створення офісу щодо повернення активів".

Стосовно питань охорони кордону, міграції, притулку, то тут українська сторона майже все закінчила - "залишилося кілька законів, які готують до ухвалення в другому читанні, і ми сподіваємося, що протягом цього часу їх буде ухвалено". Крім того, Єврокомісія не має зауважень щодо них, тому що раніше закони проходили експертизу в ЄС.

За її словами, делегація України говорила про те, що, без сумніву, зроблено великий крок уперед, і "ухвалення парламентом законодавства є, безумовно, прогресом".

"З боку Єврокомісії було зазначено, що від нас не очікували, що ми зможемо так мобілізуватися і за півроку зробити такий крок уперед. Це дійсно нетипово, тому що за півроку зробили більше, ніж робили до цього протягом п'яти років. Я пишаюся тими результатами, яких вдалося досягти", - наголосила О.Зеркаль.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА