13:35 21.12.2015

РФ підготує звернення до суду у зв'язку з невиплатою Україною боргу в $3 млрд - Медведєв

2 хв читати
РФ підготує звернення до суду у зв'язку з невиплатою Україною боргу в $3 млрд - Медведєв

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв повідомив за підсумками засідання з віце-прем'єрами, що доручив уряду найняти юристів і починати підготовку до звернення до суду про стягнення з України боргу в $3 млрд.

"Нам необхідно використати захисні заходи", - заявив він.

"Хотів би, щоб члени уряду, Сергію Едуардовичу (заступник голови уряду Сергій Приходько - ІФ), ви на це зверніть увагу, інші колеги, міністерство фінансів залучіть <...>, підготували усі необхідні рішення для того, щоб звернутися до юрисдикційного органу, який був обраний на підставі нашої угоди з Україною тоді для розгляду цього спору. Треба буде найняти юриста і починати цю процедуру з належним завзяттям і ретельністю", - сказав прем'єр-міністр. Він також додав, що це питання контролюватиме перший віце-прем'єр Ігор Шувалов.

Д.Медведєв нагадав, що від 20 грудня настало прострочення Україною за платежами щодо єврооблігацій на $3 млрд. "Це означає, що настав фінансовий дефолт, це юридичний факт, і, якщо хочете, вже історичний факт", - заявив він.

За його словами, є ще 10 днів пільгового періоду, впродовж якого Україна може повернути борг без штрафу. "Але, судячи із заяв українських чиновників, вони цього не робитимуть. Відповідно, через 10 днів станеться дефолт у юридичному сенсі", - сказав він.

"Стягати все, зокрема штрафи, які на той час будуть накопичені українською стороною. У тому, що вони не платитимуть, немає сумнівів. Курс, який провадить уряд України, нам відомий: по суті, це маніпулювання і порушення міжнародних зобов'язань", - заявив прем'єр.

У грудні Україна має погасити євробонди на $3 млрд, розміщені в 2013 р. на користь Росії. Київ запропонував Москві реструктуризацію цього випуску на загальних умовах з тримачами комерційних зобов'язань, РФ відмовилася обговорювати цей варіант, наполягаючи на суверенному, а не комерційному, характері боргу. У листопаді Росія запропонувала свій варіант: розстрочка виплати на три роки (по $1 млрд у 2016-2018 роках) за умови гарантії з боку США, ЄС або міжнародного фінансового інституту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА