12:52 12.01.2016

До КСУ надійшло подання від 48 нардепів щодо визнання неконституційними норм законодавства про електронне декларування

2 хв читати
До КСУ надійшло подання від 48 нардепів щодо визнання неконституційними норм законодавства про електронне декларування

До Конституційного суду України (КСУ) надійшло подання від 48 народних депутатів, переважно фракції "Опозиційний блок", щодо відповідності Основному закону країни низки положень закону "Про запобігання корупції".

"Як зазначено у зверненні, його автори вважають неконституційними інші положння закону, що стосуються збору інформації про пов'язаних осіб. Парламентарі вважають, що статті цього нормативного акту порушують конституційні принципи верховенства права, заборони втручання в особисте життя і непоширення конфіденційної інформації", - повідомляє у вівторок прес-служба партії "Опозиційний блок".

Парламентарі просять визнати такими, що не відповідають Конституції, положення пункту третього частини третьої завершальних і перехідних положень згаданого закону щодо електронного декларування.

В "Опозиційному блоці" пояснюють, що, зокрема, державні службовці зобов'язані вказати у своїх деклараціях доходи і майно повнолітніх дітей, батьків незалежно від того, чи мешкають вони спільно, а також "інших осіб, які спільно мешкають, проте не перебувають у шлюбі".

У конституційному подання наголошено, що "фактично дозволяється збір, зберігання і поширення інформації про членів сім'ї декларанта".

У політичній силі вважають, що, таким чином, у відкритому доступі може опинитися реєстраційний номер облікової картки платника податків, дати народження, номера паспортів членів сім'ї декларанта, місце його проживання.

На думку авторів конституційного подання, це "дозволяє необмеженому колу осіб незаконно використати, поширювати і розпоряджатися інформацією конфіденційного характеру".

Крім того, положення закону "Про запобігання корупції", як зазначено в поданні народних депутатів, "нівелюють норми українського і міжнародного законодавства про охорону лікарської таємниці і медичної інформації".

"Виходячи з декларації, треті особи можуть отримати дані про стан здоров'я, діагноз, методи лікування й іншу інформацію медичного характеру про декларанта і членів його сім'ї" - наголошено в конституційному поданні. Це, на думку депутатів, є прямим порушенням статті 7 закону "Про захист персональних даних".

У документі, який надійшов на розгляд Конституційного суду, оскаржуються норми закону, пов'язані з діяльністю Національного агентства з питань запобігання корупції.

На думку народних депутатів, Нацагенство уповноважене на здійснення моніторингу життя суб'єкта декларування і пов'язаних з ним осіб, що рівносильне здійсненню оперативно-слідчих дій.

В "Опозиційному блоці" зазначають, що закон надає Національному агентству право проводити моніторинг на основі інформації, отриманої з мережі Інтернет або ж від фізичних осіб, що перебувають із декларантами у ворожих відносинах". Це, на думку нардепів, сприятиме необ'єктивності розслідування. Автори звернення просять Конституційний суд скасувати положення закону, які суперечать нормам Основного закону.

У документі, розміщеному на сайті Конституційного суду, вказано, що конституційне подання подане 30 грудня 2015 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА