10:27 10.02.2016

Верховна Рада планує повернути історичні назви населеним пунктам Криму

2 хв читати
Верховна Рада планує повернути історичні назви населеним пунктам Криму

Верховна Рада України планує повернути історичні назви населеним пунктам Криму, які були змінені після депортації кримських татар із півострова.

Як зазначено на сторінці у Facebook уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу, народного депутата Мустафи Джемілєва, близько 70 назв кримських населених пунктів буде відновлено у рамках закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Зокрема, це будуть назви адміністративно-територіальних одиниць, які після злочинної депортації сталінським режимом кримських татар із півострова в 1944 році були змінені на такі, які містять у собі заборонену законом про декомунізацію пропаганду комуністичного тоталітарного режиму.

Ще близько 1400 топонімів Криму буде повернено окремою постановою українського парламенту, проект якої розробить спеціальна робоча група, до якої входять фахівці Українського інституту національної пам'яті та представники меджлісу кримськотатарського народу.

"Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу займається безпосередньо цим питанням з літа минулого року, і завдяки цим зусиллям відповідна постанова щодо топонімів Криму розглядатиметься у Верховній Раді України", - йдеться в повідомленні.

Як зазначено в інформації, право на повернення історичних назв населених пунктів Криму, які були перейменовані за часів СРСР після депортації кримських татар з їхньої історичної батьківщини, гарантоване статтею 3 закону України "Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою".

"Завдяки вирішенню питання на вищому рівні в Україні історичні назви будуть повернуті в статусі офіційних назв адміністративно-територіальних одиниць Криму", - йдеться в повідомленні.

У свою чергу, як повідомляється на офіційній сторінці меджлісу у Facebook, перелік населених пунктів Криму, які буде перейменовано у рамках закону про декомунізацію, було погоджено під час зустрічі представників меджлісу, відділу забезпечення діяльності уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу та Українського інституту національної пам'яті, що відбулася в Києві у вівторок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА