16:38 10.02.2016

Експерти пропонують президенту технічний уряд як вихід з кризи

3 хв читати
Експерти пропонують президенту технічний уряд як вихід з кризи

Експерти на зустрічі з президентом Петром Порошенком пропонують як вихід із політичної кризи формування технічного уряду, чітке розділення повноважень з Адміністрацією глави держави і новий закон про вибори до Верховної Ради.

"Необхідно сформувати новий Кабінет Міністрів на засадах технічного уряду. Це означає, що на посаду прем'єр-міністра має бути призначений позапартійний авторитетний топ-менеджмент з високою особистісною репутацією, який раніше (до 2014 року) не обіймав високі державні посади в Україні", - йдеться в заяві експертів, яку оприлюднив у своєму блозі виконавчий директор фонду "Відродження" Євген Бистрицький.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", така зустріч наразі триває в Адміністрації президента.

Експерти вважають, що прем'єр має отримати реальні повноваження формувати склад Кабміну з осіб, здатних у найкоротші терміни забезпечити розробку та впровадження системних реформ. До формування технічного Кабміну не може застосовуватися принцип представництва політичних сил, зазначають вони.

Експерти також вважають, що Верховна Рада має висловити вотум довіри уряду, принаймні, 226-ма голосами, а органи державної влади (насамперед вищі) мають бути невідкладно очищені від осіб з очевидним конфліктом інтересів (тобто тих, хто поєднує держпосади з інтересами приватного бізнесу), а також осіб із заплямованою репутацією.

Крім того, експерти пропонують разом із призначенням нового уряду внести зміни до закону про центральні органи виконавчої влади та про Кабмін на основі законопроекту №2354а. Зокрема, заступники міністра мають призначатися Кабміном за поданням міністрів (а не за поданням прем'єра), посада міністра Кабінету Міністрів має бути скасована, а секретаріат уряду має бути скорочений включно до підрозділів, що обслуговують засідання уряду та урядових комітетів.

На їхню думку, необхідно прискорити набуття чинності нового закону про держслужбу з першочерговою увагою до впровадження інституту професійних і політично нейтральних керівників апаратів міністерств – державних секретарів. Має бути забезпечено чіткий розподіл функцій між Кабміном і Адміністрацією президента і гарантовано невтручання зовнішніх посадових осіб і політичних діячів у роботу уряду і міністерств, центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Експерти також вважають необхідним забезпечення справедливої і гідної оплати праці на всіх рівнях публічної Адміністрації, зокрема шляхом оптимізації функцій і чисельності чиновників. Для цього (через обмежені можливості держбюджету) вони пропонують створити незалежний і прозорий фонд, що отримуватиме фінансову допомогу від міжнародних та українських донорів.

У заяві експерти також вказують на швидке ухвалення нового закону про вибори до Верховної Ради, що має відповідати положенням чинної коаліційної угоди. Зокрема, новий закон має усунути мажоритарний компонент і закриті списки як такі, що найбільше сприяють політичній корупції.

Як наголошується в заяві, сьогоднішня криза в політиці - це, насамперед, криза довіри, і країна, отримавши шанс на динамічний розвиток, стрімко втрачає.

Експерти вбачають лише дві опції виходу з політичної кризи: очищення влади, технічний, професійний уряд або дострокові вибори, можливо, не лише парламентські, але й президентські.

Заяву експертів підписали: Ігор Бураковський (Інститут економічних досліджень та політичних консультацій), Тарас Качка – уповноважений з питань підприємництва при Державній фіскальній службі, від Реанімаційного пакета реформ – Ігор Коліушко, Артем Миргородський і Ярослав Юрчишин, а також Олена Павленко (DiXi Group), від Easy Business - Михайло Гайдай, Михайло Оболонський і Даниїл Пасько, Василь Філіпчук (Міжнародний центр перспективних досліджень) та інші.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА