20:41 18.03.2016

Росії не вдалося зірвати засідання Радбезу ООН щодо Криму - Єльченко

2 хв читати
Росії не вдалося зірвати засідання Радбезу ООН щодо Криму - Єльченко

Російській Федерації не вдалося зірвати засідання Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй у форматі Аррії, присвячене питанню дотримання прав людини в Криму, зазначає постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

"Незважаючи на всі спроби російської делегації в ООН відрадити інші делегації від участі в засіданні, це не дало результату. Сама російська делегація не прийшла на цю зустріч, що було не дивно для мене. А сьогоднішній візит президента Росії Путіна до Криму - це дуже дивний спосіб відзначати другу річницю анексії", - сказав він на брифінгу після засідання в Нью-Йорку в п'ятницю.

В.Єльченко повідомив, що на засіданні були 11 із 15 членів Радбезу ООН. Були відсутні представники Росії, Китаю, Анголи та Венесуели.

За його словами, головний сигнал із цієї зустрічі - Україна, як і раніше, має високий рівень підтримки з боку міжнародного співтовариства щодо позиції про незаконність анексії Криму.

Посол вказав на кілька проблем, які порушували під час зустрічі. Зокрема, він зазначив, що якщо якась особа зареєстрована в Криму, то вона має подавати заявку на отримання російського громадянства. "На перший погляд, це виглядає як добровільний крок, але якщо ви заглибитеся в цю ситуацію, то побачите, що без російського паспорта ви нічого не можете робити в Криму. Ви не можете піти в лікарню, поступити в університет, відправити дітей до школи, купити автомобіль, зареєструвати майно. Вас наче не існує. Людям треба або отримувати громадянство РФ, або від'їжджати з Криму", - пояснив В.Єльченко.

Постпред України в ООН також звернув увагу на те, що якщо ті люди, які покинули Крим до того, як були призвані до російської армії, і ті, які вже служили в українській армії, повернуться назад, то під час перетину адміністративного кордону з півостровом одразу будуть заарештовані лише тому, що порушили російське законодавство.

В.Єльченко вказав і на закриття практично всіх основних кримськотатарських радіостанцій, телеканалів, газет та інтернет-сайтів. "Залишилися буквально одна або дві газети, які доступні лише в Інтернеті, і тільки якщо вони не використовують два слова "окупація" та "анексія", - сказав він.

Крім того, дипломат назвав злочинним намір так званої влади Криму або російської влади оголосити меджліс кримськотатарського народу екстремістською терористичною організацією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА