19:36 21.03.2016

У ВР зареєстровано проект змін до законодавства про люстрацію з урахуванням зауважень Венеціанської комісії - депутат

3 хв читати

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект про зміни до законодавчих актів про люстрацію з урахуванням зауважень Венеціанської комісії, повідомив народний депутат України, один з авторів законопроекту Леонід Ємець (фракція "Народний фронт").

"Незважаючи на всі спроби зробити так, щоб Конституційний Суд мав підстави стверджувати, що закону немає в парламенті, ми все ж вийдемо завтра на розгляд у Конституційному Суді із зареєстрованим законопроектом", - повідомив Л.Ємець на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook у понеділок.

За словами народного депутата, "суворо дотримуючись рекомендацій Венеціанської комісії, закон розширить сферу люстраційної перевірки і на Конституційний Суд".

Як повідомляє сайт українського парламенту, законопроект №2695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань очищення влади" зареєстровано в понеділок, 21 березня.

Законопроект пропонує внести зміни до законів України "Про очищення влади", "Про відновлення довіри до судової влади", "Про запобігання корупції", "Про вибори народних депутатів України", "Про вибори президента України", до Кодексу про адміністративні правопорушення.

Запропоновані зміни стосуються сфери застосування закону, посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади, критеріїв очищення влади, механізму проведення перевірок.

Як зазначено в супровідних документах до законопроекту, експерти Венеціанської комісії висловили зауваження щодо органу, відповідального за проведення заходів з очищення влади в Україні. На думку експертів, такий орган має бути наділений ширшими повноваженнями та бути більш незалежним у своїй діяльності.

"З метою приведення процесу люстрації у відповідність із міжнародними стандартами законопроектом пропонується створити, виходячи із кола повноважень, центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом. Незалежність такого органу гарантується спеціальним статусом, особливим порядком призначення голови такого органу – Кабінетом Міністрів України за поданням прем'єр-міністра України за погодженням із комітетом Верховної Ради, до відання якого належать питання боротьби з корупцією", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Законопроект розширює та уточнює коло посад, стосовно яких здійснюються заходи з очищення влади. Зокрема, люстрація охоплює суддів Конституційного Суду, осіб, які обіймають посади (перебувають на службі) в органах прокуратури України (у чинній редакції люстрація поширюється на посадових та службових осіб органів прокуратури - ІФ), товариств, управління корпоративними правами щодо яких передано державному концерну "Укроборонпром". Пропонується, щоб люстраційну перевірку проходили кандидати на посаду президента України, в народні депутати України, кандидати в депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласні, районні, міські, районні в містах, сільські та селищні ради, а також кандидати на посади селищних, сільських і міських голів.

Норми законопроекту не застосовуються до осіб, які народилися після 1 січня 1996 року.

У вівторок Конституційний Суд України у формі усного слухання продовжить розгляд справи за поданням Верховного Суду та 47 народних депутатів України про відповідність Основному закону України закону "Про очищення влади".

Раніше повідомлялося, що Л.Ємець побоювався, що закон "Про очищення влади" буде скасовано рішенням Конституційного Суду України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА