15:43 30.03.2016

Ситуація з позбавленням мандатів Фірсова і Томенка демонструє політичне безкультур'я з боку БПП - Ставнійчук

3 хв читати
Ситуація з позбавленням мандатів Фірсова і Томенка демонструє політичне безкультур'я з боку БПП - Ставнійчук

Ситуація з позбавленням мандатів народних депутатів з фракції "Блок Петра Порошенка" Єгора Фірсова та Миколи Томенка демонструє політичне безкультур'я з боку пропрезидентської фракції, крім того позбавлення депутатських повноважень відбувалося з порушеннями, заявила голова громадської організації "За демократію через право" Марина Ставнійчук.

"БПП намагається вступити в Європейську народну партію (ЄНП), обіцяє всьому світу, що Україна хоче жити за європейськими стандартами, при цьому демонструє повну відсутність правової та політичної культури, поваги до європейських стандартів, цінностей парламентаризму в Україні", - сказала вона під час круглого столу в середу в Києві.

Вона зазначила що, наявність положення імперативного мандата в Конституції ще не означає можливості його застосування - вона передбачає, що припинити повноваження народних депутатів України за рішенням вищого керівного органу партії можна на підставі закону, який з 2004 року так і не змогли ухвалити.

У випадку з Є. Фірсовим і М.Томенком, за словами М. Ставнійчук., було посилання на рішення Конституційного Суду від 25 червня 2008 року про те, що Конституція - закон прямої дії, однак 6 квітня 2010 року було ухваленоінше рішення КС, яке фактично суперечить попередньому.

Також М. Ставнійчук розповіла, що за чутками, на самому з'їзді БПП, на якому приймалося рішення про позбавлення депутатських повноважень, перед прийняттям цього рішення були запропоновані зміни до статуту партії. "Ці зміни не встигли передати в Мін'юст, зареєструвати як формалізовані зміни до статуту. Але на підставі неформалізованих положень статуту було ухвалено рішення про дострокове припинення повноважень депутатів Томенка й Фірсова.... рішення було прийнято близько 17 години в п'ятницю ввечері. І Томенко, і Фірсов одразу публічно заявили, що мають намір оскаржити це рішення в суді. Незважаючи на це ЦВК у понеділок, фактично позбавивши права на звернення в суд, приймає відповідне рішення. При цьому ані Томенко, ані Фірсов до сьогоднішнього дня не мають на руках рішення з'їзду. Вибачте, але це нагадує 37-й рік минулого століття", - сказала М. Ставнійчук.

У свою чергу, позафракційний народний депутат Віктор Чумак (раніше також входив до фракції БПП) підтвердив, що зміни до статуту партії були ухвалені на цьому з'їзді партії.

"Практично за 10 хвилин до прийняття рішення щодо Томенка та Фірсова. На підставі статуту, який діяв на той час, без змін і реєстрації цих змін у Мін'юсті прийняття такого рішення (щодо позбавлення депутатських мандатів Є. Фірсова та М.Томенка - ІФ) було неможливим", - сказав він.

В. Чумак також зазначив, що, на його думку, позбавлення депутатських мандатів цих екс-депутатів було політичною помстою."Фірсов і Томенко жорстко критикували ситуацію всередині фракції БПП, політику фракцію за деякими серйозними питаннями. Свою незгоду вони висловили шляхом виходу з фракції... По суті, це перехід в опозицію до БПД. Це і призвело до такого рішення партійного з'їзду. І сам з'їзд відбувся з порушеннями – як без журналістів, так і без депутатів", - наголосив В. Чумак.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА