15:17 07.04.2016

Міклош попередньо погодився увійти до Кабміну України на чолі з Гройсманом

3 хв читати
Міклош попередньо погодився увійти до Кабміну України на чолі з Гройсманом

Колишній віце-прем'єр і екс-міністр фінансів Словаччини Іван Міклош дав попередню згоду на входження до Кабінету Міністрів України на чолі з чинним спікером Верховної Ради Володимиром Гройсманом, але зазначає, що для ухвалення остаточного рішення ще залишаються відкритими багато важливих питань.

"Я дав попередню згоду ... Ще тривають переговори. Ще неясно, чи буде уряд Гройсмана, буде необхідна кількість голосів в парламенті, чи буде узгодження необхідної програми - все відкрито", - сказав І.Міклош журналістам у Харкові в четвер.

Він зазначив, що згоден увійти до Кабінету Міністрів за умови збереження за ним словацького громадянства, затвердження реформаторської та антикорупційної програми уряду, а також реформаторського складу Кабміну.

"Програма має бути реформаторською та антикорупційною. Потрібно прискорення реформ. Склад уряду також дуже важливий, щоб там були реформатори. Для мене дуже чутливе питання громадянства. І я розумію, що це дуже чутливе питання і для української сторони", - сказав І.Міклош .

На його думку, серйозною проблемою для успішного проведення реформ є відносини між Кабміном і парламентом.

"Потрібно приймати більше законів і робити це швидше. Минулого року було ухвалено лише 37%. Це дуже-дуже мало. У Словаччині, коли ми робили реформи, було майже 100%. Співпраця, кооперація між урядом і Верховною Радою має бути більш ефективною", - сказав І.Міклош.

На його думку, Україні необхідно виконувати вимоги МВФ. "Україна має вживати заходів, яких вимагає МВФ. Але не тому, що це заходи МВФ, а тому що ці заходи необхідні для реформ, для поліпшення ситуації. Так, у короткостроковій перспективі вони можуть погіршити ситуацію. Але вони необхідні для залучення інвесторів, для зростання. Це не теорія. Це практичний досвід не лише Словаччини, а й Польщі, країн Балтії тощо ", - сказав І.Міклош.

Він також дав зрозуміти, що має намір допомагати проводити реформи в Україні навіть у тому разі якщо не увійде в уряд. "Я хочу допомогти Україні, але не обов'язково на посаді члена уряду. Це може бути і на посаді радника", - сказав словацький політик.

І.Міклош був міністром приватизації в Словаччині в 1991-1992 роках, віце-прем'єром-міністром економіки Словаччини в 1998-2002 роках, міністром фінансів у 2002-2006 і 2010-2012 роках, а також депутатом Народної Ради Словаччини в 2006-2010 роках. Наразі є членом консультативної ради групи економістів VoxUkraine.

З лютого 2015 року І.Міклош є радником міністрів фінансів Наталії Яресько та економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавічуса. У травні 2015 року його разом із главою інвесткомпанії "Драгон Капітал" Томашем Фіалою і музикантом Святославом Вакарчуком зареєстрували до громадської організації (ГО) "Центр економічної стратегії", позиціонуючи її як think tank.

І.Міклош в минулому році також очолював експертну групу при Мінекономрозвитку з розробки стратегії економічного розвитку України на найближчі десять років.

У нинішньому українському уряді та інших держорганах працюють кілька іноземців, проте всі вони перед призначенням отримали громадянство України і у них не було необхідності одразу відмовлятися від свого громадянства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА