14:32 14.04.2016

Гройсман буде не гіршим за Яценюка, але глобальних змін очікувати не варто – політологи

3 хв читати
Гройсман буде не гіршим за Яценюка, але глобальних змін очікувати не варто – політологи

Українські політологи вважають, що Володимир Гройсман на посаді прем'єр-міністра буде не гіршим, ніж його попередник Арсеній Яценюк, але радикальних змін не очікують.

"По-перше, Гройсман як управлінець, думаю, нітрохи не гірший за Яценюка, це як мінімум. У цієї людини вже є різноманітний політичний досвід і є, що дуже важливо, реформаторський потенціал: і робота у Вінниці, і робота в першому уряді Яценюка. Всі якось забули, але саме Гройсман був ініціатором і автором однієї з найбільш успішних у нас поки що реформ – бюджетної децентралізації, яка є дітищем Гройсмана", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи призначення В.Гройсмана прем'єром.

На його думку, на користь В.Гройсмана працюватиме той факт, що з приводу нього і нового уряду немає жодних завищених очікувань. "Десь восени, найімовірніше, на нього розпочнуться атаки, хоча можуть розпочатися вже найближчим часом, буде гра на дострокові вибори, але, тим не менш, з точки зору громадського сприйняття тут немає якихось завищених очікувань. Так, немає і великого кредиту довіри – це теж треба визнати, але немає і завищених очікувань. З точки зору соціальної та політичної психології це швидше працюватиме на користь Гройсмана", - зазначив політолог.

В.Фесенко також зазначив, що поки що відкритим залишається питання, хто буде комунікатором із Заходом. "Тим не менше, наші міжнародні партнери вже зрозуміли, що зміна прем'єр-міністра неминуча, вони з цим вже погодилися, тому будуть працювати з новим прем'єром, а досвід Гройсмана в його контактах з Європарламентом засвідчив, що він може знаходити спільну мову з західними політиками", - сказав він.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що з призначенням В.Гройсмана Україна отримає "уряд обережних реформ", оскільки люди втомилися від "дещо хаотичних реформ", від погіршення життя, високих тарифів, відсутності робочих місць, падіння доходів.

"Тому Гройсман буде більше займатися "соціалкою" і не претендувати на роль реформатора-камікадзе. Країна отримає тимчасову передишку на півроку, може на рік. Але призначення Гройсмана не вирішує кризу, більш глибоку кризу. Це швидше такий знеболюючий укол, щоб зняти найбільш болючі місця трохи втомленого організму", - наголосив він.

Експерт зазначив, що після того, як громадянам дадуть певний перепочинок і якісь поліпшення, країна відійде від найгірших сценаріїв, треба буде думати про новий етап швидких радикальних реформ.

В.Карасьов також вважає, що у відносинах із Заходом вже пройдено "романтичний етап". "Відносини стануть прагматичними, буде взято певну дистанцію. Так, ми дистанціювалися від Росії, але тепер настав час вирівняти баланс і дещо дистанціюватися від Заходу. У Заходу свої проблеми, він не завжди розуміє наші проблеми. І треба бути більш гнучкими у своїх відносинах із Заходом, не переходячи остаточно на режим зовнішнього управління. Я сказав би, що ми переходимо до режиму українізації влади і політики, буде більш виражена політика саме національних інтересів", - прогнозує він.

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець в свою чергу вважає, що у В.Гройсмана немає часу на розкачку, тому що люди в країні очікують змін. "Що потрібно зробити? Передусім дати відповідь, що робити з асоціацією з ЄС після провалу референдуму в Голландії. Друге – дати чітку перспективу безвізового режиму, що допоможе зняти негатив після цього референдуму. Третє – створити і нарешті запустити Державне бюро розслідувань для боротьби з корупцією, четверте – ухвалити дуже швидко Податковий кодекс, і останнє – згідно з Конституцією вирішити, що робити з окупованими територіями. Якщо вони це швидко зроблять, тоді, я думаю, є надія, що цей уряд працюватиме спокійно, можливо рік, і дострокові вибори також буде відтерміновано", - сказав він.

Крім того, експерт зазначив, що оскільки дії уряду в економічній сфері відчуваються не одразу, то багато з тих позитивних речей, які зробив уряд А.Яценюка, вже буде враховано на користь наступного уряду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА