11:16 28.04.2016

Командувач ЧФ РФ Вітко оголошений у розшук в Україні, суд дав дозвіл на його затримання

3 хв читати
Командувач ЧФ РФ Вітко оголошений у розшук в Україні, суд дав дозвіл на його затримання

Командувач Чорноморського флоту Російської Федерації віце-адмірал Олександр Вітко, якому оголошено підозру у скоєнні особливо тяжких злочинів проти України, переховується від органів слідства. Прокурор оголосив його в розшук, а суд міста києва дав дозвіл на затримання командувача.

"26 квітня, у зв'язку з тим, що О. Вітко переховується від органів слідства з метою ухилення від кримінальної відповідальності постановою прокурора оголошено розшук підозрюваного, проведення якого доручено Департаменту карного розшуку Національної поліції України. 27 квітня слідчий суддя Печерського районного суду Києва клопотання прокуратури задовольнив у повному обсязі та надав дозвіл на затримання командувача Чорноморським флотом Російської Федерації О. Вітка", - повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України в четвер.

У Генпрокуратурі пояснили, що звернення Головної військової прокуратури України до суду з клопотанням про дозвіл на затримання О. Вітка для його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді арешту було обумовлено неявкою підозрюваного у зазначений термін.

Раніше прес-служба Генпрокуратури повідомила, що Головна військова прокуратура оголосила і вручила підозру командувачу ЧФ РФ О. Вітку в скоєнні особливо тяжких злочинів проти України: "За результатами досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом розв'язування та ведення представниками влади і Збройних сил Російської Федерації агресивної війни проти України, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків у вигляді військової окупації та анексії території України, Головною військовою прокуратурою повідомлено про підозру у вчиненні низки тяжких та особливо тяжких злочинів проти України командувача Чорноморського флоту РФ віце-адмірала О. Вітка".

Офіційну підозру 18 квітня фактично вручено за місцем перебування О.Вітка в Севастополі кур'єрською службою міжнародної доставки DIMEX.

О. Вітко підозрюється в тому, що в період з 20 лютого 2014 року до 21 березня 2014 року підбурював до вчинення державної зради; організував вчинення дій, спрямованих на пошкодження об'єктів, які мають важливе оборонне значення; спланував, підготував і взяв безпосередню участь у веденні агресивної війни проти України (ч. 3 ст. 110; ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 111; ч. 3 ст. 27 ст. 113; ч. 2 ст. 28 ч. ч. 1, 2 ст. 437 Кримінального кодексу України).

Слідство Головної військової прокуратури зібрало достатньо доказів того, що О. Вітко з підлеглими військами здійснив військову окупацію і подальшу анексію території півострова Крим, чим грубо порушив низку основних міжнародно-правових актів, зокрема, Угоду між Україною і Російською Федерацією про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 28.05.1997 р.

Крім того, О. Вітко, використовуючи надані йому повноваження військового планування, управління підрозділами ЧФ РФ, здійснив дії, спрямовані на забезпечення воєнної окупації ЗС РФ території півострова Крим; організацію блокування військових частин Збройних сил України, транспортних комунікацій, захоплення будівель та споруд органів державної влади України та інші, які призвели до порушення територіальної цілісності України і заподіяння збитків у вигляді втрати всіх об'єктів державної власності загальною попередньою вартістю 1 трлн 80 млрд 352 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА