19:41 11.05.2016

Швидкі та всеосяжні реформи ефективніші за поступові - Бальцерович

2 хв читати
Швидкі та всеосяжні реформи ефективніші за поступові - Бальцерович

Рішучі та всеосяжні реформи є ефективнішими, ніж поступові, вважає співголова Групи стратегічних радників із підтримки реформ в Україні Лєшек Бальцерович.

"Однією з поганих порад є рекомендація поступовості та відстрочення. Країни, які пішли за цією порадою, заплатили дуже високу суспільну ціну, вони прийшли до більш низького доходу на душу населення, ніж, наприклад, Польща або країни Балтії, які не витрачали часу... Відстрочення своєчасних рішень може призвести до нових проблем, таких як "капіталізм для своїх", що вже потребуватиме інших підходів для їх вирішення", - сказав він, виступаючи на XXV щорічних зборах керівників Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) у Лондоні.

Іншою помилковою точкою зору, за словами Л.Бальцеровича, є відстрочення лібералізації заради побудови кращих державних інститутів влади.

"Ви не можете побудувати кращі інститути, якщо ви не здійснили лібералізації і не стабілізували економіки. Емпіричні дані підтверджують, що країни, які провели масштабну лібералізацію та стабілізацію, досягли кращих результатів у побудові державних інститутів влади", - зазначив він.

Не менш важливою, за його словами, є реформістська риторика.

"Мова може бути дуже деструктивною, особливо вислови типу "шокова терапія" тощо. Популісти дуже часто вдаються до них для того, щоб залякати людей. Це спостерігалося і в Польщі, і в Україні... Необхідно говорити про те, як швидко ти рухаєшся, на якому фронті, який план дій. Якщо ти досить рішучий, ти зможеш дерегулювати і стабілізувати економіку за кілька місяців, оскільки все це стосується зняття обмежень. Але не можна денаціоналізувати економіку за кілька місяців, для цього потрібні роки, і вислів "шокова" денаціоналізація здається дивним", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА