09:57 27.07.2016

Юристи із США просять Україну не екстрадувати до Молдови бізнесмена, обвинуваченого у справі про крадіжку EUR1млрд

3 хв читати
Юристи із США просять Україну не екстрадувати до Молдови бізнесмена, обвинуваченого у справі про крадіжку EUR1млрд

Американська юридична компанія "Frontier Solutions" попросила генерального прокурора України затримати екстрадицію до Молдови затриманого бізнесмена В'ячеслава Платона, який має подвійне молдовське і російське громадянство. Про це повідомляє молдовське видання newsmaker.md, яке опублікувало ксерокопію листа американської компанії.

У листі "Frontier Solutions" до Юрія Луценка, копію якого опублікувало молдовське видання newsmaker.md, повідомляється, що у компанії укладено угоду на представлення інтересів В'ячеслава Платона в США з питань, пов'язаних з крадіжкою мільярда євро з банківської системи Молдови.

"В'ячеслав Платон готовий дати свідчення американським слідчим про причетність керівництва Молдови до "крадіжки століття". Пан Платон - ключовий свідок у розслідуванні, яке проводять міністерство юстиції США, Митна поліція США, а також ФБР, щодо крадіжки понад $1 млрд з молдовських банків. Він добре обізнаний про засоби і методи цієї крадіжки, а також про місцезнаходження викрадених грошей", - йдеться в листі, підписаному одним з керівників юридичної компанії Джоном Сандвегом.

Автор листа просить "затримати екстрадицію до проведення допиту В.Платона американськими правоохоронцями" і побоюється, що "в Молдові йому загрожує небезпека".

"Якщо він буде переданий Молдові, малоймовірно, що він буде співпрацювати з владою США, а можливість його допиту слідчими Митної поліції і ФБР буде ускладнена або заблокована", - наголошується в листі.

Минулого тижня "Frontier Solutions" в листі в.о. генпрокурора Молдови Едуарда Харунжена і прокурора Національного центру боротьби з корупцією Адріани Бецішор повідомила, що в США розпочато розслідування за крадіжку мільярда євро з молдовських банків і що компанія представляє інтереси колишнього офіцера Національного центру боротьби з корупцією Михайла Гофмана в його роботі з офіційними федеральними правоохоронцями та Міністерством юстиції США.

Вони закликали прокурорів "забезпечити, щоб М.Гофмана не переслідували і не залякували як свідка".

Два тижні тому М.Гофман виступив з викриттями у справі про крадіжку мільярда євро з молдовських банків. Він заявив що "головним бенефіціаром" крадіжки є виконавчий координатор правлячої в Молдові коаліції, олігарх Влад Плахотнюк, а координатором крадіжки - бізнесмен Сергій Яралієв, що має також громадянство і нерухомість в США. М.Гофман також підтвердив інформацію про відмивання понад 23 млрд доларів російського походження через комерційні банки Молдови.

Наприкінці минулого тижня прокуратура з боротьби з корупцією чекала М.Гофмана, який обіцяв повернутися з США і дати свідчення молдовським прокурорам, однак він поки що не повернувся. За даними молдовських ЗМІ, М.Гофман залучений до програми захисту свідків уряду США.

Напередодні В.Платон був оголошений в міжнародний розшук Генеральною прокуратурою Молдавії, а ввечері був затриманий співробітниками СБУ України. Генпрокуратура України підтвердила цю інформацію у вівторок, повідомивши також, що у нього виявлений фальшивий паспорт громадянина України на ім'я В'ячеслава Кобалева. Крім того, у В.Платона є громадянство Молдови і Росії.

Генеральна прокуратура Молдови ініціювала у вівторок процедуру екстрадиції з України В'ячеслава Платона. Його, зокрема, звинувачують у причетності і координації крадіжки грошей з "Banca de economii" ("Ощадний банк Молдови"), а також в неповерненні кредитів на суму в 800 млн леїв (близько 20 млн доларів).

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА