10:01 26.08.2016

Комітет Ради із закордонних справ просить міжнародне співтовариство вимагати від РФ звільнити Умерова

2 хв читати
Комітет Ради із закордонних справ просить міжнародне співтовариство вимагати від РФ звільнити Умерова

Комітет Верховної Ради України у закордонних справах звернувся до демократичних країн і міжнародних організацій з закликом терміново вимагати від уряду Російської Федерації звільнити першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, екс-голову Верховної Ради АР Крим Ільмі Умерова заради порятунку його життя.

Відповідне звернення розміщено на офіційному сайті Верховної Ради України в п'ятницю.

"18 серпня 2016 року першого заступника голови Меджлісу пана Ільмі Умерова, який зазнав політично упередженого кримінального переслідування з боку Російської держави, було силою переведено з кардіологічного відділення, де він проходив обстеження в психіатричну клініку №1 у м. Сімферополь. Його утримуватимуть там проти його волі протягом 28 днів. Незважаючи на заяви рідних про те, що пан Умеров страждає від цукрового діабету і хвороби Паркінсона, у нього відібрали всі ліки... Стан пана Умерова в останні дні є критичним, і його дочка заявила, що батько може померти в будь-який час", - наголошується у зверненні.

Профільний комітет Ради зазначає, що В. Умерову інкримінують "публічні заклики до посягання на територіальну цілісність Росії", через думки, висловлені ним під час інтерв'ю на телебаченні про те, що "необхідно змусити Росію залишити Крим і Донбас". У разі доведення провини він може бути засуджений на 5 років ув'язнення.

Комітет із закордонних справ Верховної Ради України розцінює такі дії російської влади як ознаку "репресивної психіатрії", що суперечить Європейській конвенції із запобігання тортурам і нелюдяному або такому, що принижує гідність звернення або покарання.

"Комітет у закордонних справах Верховної Ради України усвідомлює, що це термінове прохання про допомогу надходить у період, коли багато політиків і державних службовців проводять свої літні канікули. Проте це питання вимагає невідкладної реакції, адже життя пана Умерова перебуває у справжній небезпеці", - зазначено у зверненні, підписаному головою комітету Ганною Гопко.

Це звернення комітету Верховної Ради України із закордонних справах адресував зокрема парламентським комітетам із закордонних справ низці демократичних країн, Європарламенту, парламентським асамблеям міжнародних організацій, помічнику генерального секретаря ООН в області прав людини Івану Шимоновичу, комітету ООН проти тортур і міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА