14:35 16.09.2016

В ЄС підтримують ідею надання НАБУ права незалежної "прослушки"

2 хв читати
В ЄС підтримують ідею надання НАБУ права незалежної "прослушки"

Надання Національному антикорупційному бюро України законодавчої можливості самостійно знімати інформацію з каналів зв'язку у відповідності з міжнародно прийнятою практикою позитивно позначиться на діяльності цього органу і Європейський Союз підтримує такий намір, заявив європейський комісар з питань європейської політики сусідства і розширення Йоханнес Ган.

"На нашу думку, якщо Національне антикорупційне бюро нарешті отримає можливість проведення власними силами прослуховування у відповідності з встановленими міжнародними стандартами – це сприятиме підвищенню рівня незалежності антикорупційних органів", - заявив Й.Ган журналістам у п'ятницю в Києві.

Як повідомлялося, 6 липня 2016 р. керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький звернувся до Верховної Ради із закликом підтримати законопроект №4812, який дозволить Національному антикорупційному бюро України самостійно знімати інформацію з каналів зв'язку.

"Нашій роботі дуже сильно перешкоджає те, що Національне антикорупційне бюро не може самостійно знімати інформацію з каналів зв'язку незалежно від Служби безпеки України. Можливість самостійно прослуховувати телефони необхідна НАБУ, щоб прискорити слідчий процес і запобігти витоку інформації", - написав Н.Холодницький на своїй сторінці у Facebook.

Він також зазначив, що в законопроекті не йдеться про прослуховування всіх громадян України, вона поширюється лише на "фігурантів кримінальних проваджень, що належать до підслідності Нацбюро, тобто ТОП-чиновників".

"Також НАБ не матиме можливості, як і зараз, прослуховувати народних депутатів - на це потрібна згода Верховної Ради", - заявив Н.Холодницький.

За його словами, уряд постановою №257 зарахував НАБУ до переліку державних органів, яким надано право здійснювати розроблення, виготовлення, реалізації та придбання спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку та інших засобів негласного отримання інформації. "НАБ вже має достатньо технічних засобів для реалізації цієї можливості, а також співробітників, які будуть це робити. Перший крок уже зроблено", - наголосив керівник САП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА