15:57 20.09.2016

Світова спільнота підтримає Україну в невизнанні новообраної Держдуми РФ, але в більш гнучкому форматі - політолог

3 хв читати

Визнанням нелегітимними виборів до Державної думи Російської Федерації та, відповідно, її новообраного сьомого складу Україна продемонструвала свою тверду позицію щодо Криму й отримає міжнародну підтримку в цьому, вважає директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Що стосується самого рішення (Верховної Ради - ІФ), я вважаю його і закономірним, і логічним. Оскільки вибори до Держдуми відбувалися на території окупованого Криму, будь-яка форма, навіть неофіційного визнання цих виборів, означала б легітимізацію, узаконення Криму у складі Росії", - сказав В.Фесенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Політолог також висловив переконання, що заклик ВР України до міжнародної спільноти про визнання ДД РФ сьомого скликання нелегітимною знайде підтримку, проте з деякими застереженнями.

"Ми бачимо, як різні країни світу та різні міжнародні організації говорять про невизнання цих виборів, щоправда, вони займають більш гнучку позицію. Вони говорять про невизнання виборів до Держдуми на території Криму. Вони залишають для себе проміжок - а раптом виникне необхідність якихось контактів", - пояснив В.Фесенко.

Він вважає, що міжнародна спільнота стосовно Держдуми РФ застосовуватиме "подвійну формулу".

"Цю двоїстість можна використати як привід не контактувати з Держдумою РФ - це такий жорсткий варіант. Але якщо раптом виникне така необхідність, то буде задіяний мінімальний сценарій, який полягатиме в тому, що не визнаватиметься офіційний статус парламентарів або інших людей, які можуть виступати від імені Росії, якщо їх було обрано на території Криму", - пояснив експерт.

"Міжнародна спільнота підтримає нас, але в гнучкому режимі. Я бачу, що скрізь фігурує формула "ми не визнаємо виборів до Держдуми Росії на території Криму". Для нас це важливо насамперед у тому сенсі, що таким чином міжнародні організації, наші партнери, різні країни світу не визнають Криму частиною Росії", - наголосив В.Фесенко.

Що стосується заклику Верховної Ради до світової спільноти в цілому не визнавати Держдуму РФ легітимною, то, на думку експерта, міжнародні партнери України в цьому питанні будуть більш стриманими. "Тут, я думаю, найімовірніше, вони можуть використати більш гнучку позицію", - сказав він.

Говорячи про безпосередньо контакти з Держдумою Росії, політолог зазначив, що в цьому питанні у світової спільноти може бути дві лінії поведінки. "Мінімальний варіант реагування - це заборона на участь у парламентських делегаціях Росії представників Криму, тобто, начеб по лінії дипломатичних відомств, консульських установ можуть надходити сигнали, що неприйнятною, наприклад, у Парламентській асамблеї ОБСЄ є участь представників Криму у складі російської делегації", - сказав В.Фесенко.

Також, як вважає політолог, є і більш жорсткий сценарій розвитку подій. "Гадаю, що українська сторона спробує реалізувати цю тактику і стратегію у низці міжнародних організацій - добитися неучасті парламентських делегацій Росії взагалі в міжнародних парламентських співтовариствах", – зазначив він.

"Думаю, найгостріша боротьба точитиметься у рамках ПАРЄ, тому що там керівництво виявляє деяку цікавість до відновлення діалогу з Росією. Після цих виборів, я думаю, що Україна в підтримці з нашими партнерами, союзниками в Європі наполягатиме на тому, щоб після таких виборів, які відбулися, зокрема в Криму, парламентська делегація Росії не мала права повертатися в ПАРЄ", - висловив переконання В.Фесенко.

Що стосується контактів українського парламенту з новообраною Держдумою, то, як зазначив експерт, про них не може бути й мови. "Про жодні офіційні контакти, доки йдеться про Держдуму, яка обиралася на території Криму, не може бути мови", - сказав В.Фесенко.

Як повідомлялося, ВР України на засіданні 20 вересня визнала нелегітимними вибори до Державної думи Російської Федерації та, відповідно, її новообраний склад через проведення голосування в тимчасово окупованому Криму та Севастополі. За відповідну заяву проголосували 264 народні депутати на пленарному засіданні у вівторок. Український парламент у прийнятій заяві також закликав міжнародну спільноту вчинити аналогічно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА