17:17 27.09.2016

У Києва немає "піонерського оптимізму" щодо відведення військ на трьох ділянках на Донбасі, але треба пробувати - Марчук

3 хв читати
У Києва немає "піонерського оптимізму" щодо відведення військ на трьох ділянках на Донбасі, але треба пробувати - Марчук

Представник України в підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Євген Марчук заявив, що в української сторони немає "піонерського оптимізму" стосовно відведення військ на трьох пілотних ділянках у зоні АТО, але необхідно пробувати роззброїти хоч трохи лінію фронту.

"Відведення військ на цих трьох ділянках має перш за все гуманітарну мету і є, по суті, пілотним проектом. Перевірити на практиці, чи може це працювати, що потрібно врахувати надалі", - написав Є.Марчук на своїй сторінці в Facebook у вівторок.

"Ніякого телячого чи піонерського оптимізму ні в кого з українських переговорників немає, що все відбудеться так, як планується. Недовіра сторін зашкалює. Що краще, нічого не робити і чекати, поки не будуть вирішені всі проблеми Донбасу за українським сценарієм, чи пробувати хоч трохи "розвантажувати" лінію фронту?" - наголосив він.

Є.Марчук також зазначив, що ці три ділянки розміщені на лінії зіткнення і не в конкретних населених пунктах, а "в районі населених пунктів". "В ці ділянки не входить жоден населений пункт чи електростанція", - повідомив він.

Він також нагадав, що сторони мають після семи днів повної тиші саме на цих ділянках (а не в населених пунктах, і не по всій лінії фронту) відвести війська синхронно. "Тобто одночасно і дзеркально... при участі і постійному контролі патрулів СММ ОБСЄ і по одному кілометру від лінії зіткнення та по одному кілометру ліворуч і праворуч. Тобто йдеться про квадрат 2х2 кілометри", - нагадав Є.Марчук.

Як повідомлялося, 21 вересня учасники тристоронньої контактної групи підписали рамковий документ про розведення сил і засобів учасників конфлікту на Донбасі на трьох ділянках. Рамкове рішення підписали повноважні представники всіх сторін: від України - Леонід Кучма, від ОБСЄ - Мартін Зайдік, від РФ - Борис Гризлов. Документ був парафований повпредами самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" Денисом Пушиліним та Владиславом Дейнегою.

Згідно з документом, передбачається створення трьох зон безпеки на лінії зіткнення на Донбасі поблизу населених пунктів Золоте, Петрівське і Станиця Луганська, площею не менше ніж 4 кв. км кожен. Контролювати дотримання домовленостей будуть спостерігачі СММ ОБСЄ.

На ділянках, куди буде відведено сили та засоби сторін конфлікту на Донбасі, зможуть перебувати лише офіцери Спільного центру контролю та координації (СЦКК).

"Після закінчення розведення сил військовослужбовці ЗСУ, а також представники збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України за жодних обставин не можуть перебувати на ділянках розведення, перебування на яких дозволено лише офіцерам СЦКК", - йдеться в документі, оприлюдненому на сайті ОБСЄ в четвер.

У разі порушення режиму тиші, що триває понад дві години, "процес розведення сил і засобів може бути призупинений, а сили і засоби повернені на вихідні позиції".

Також процес розведення не повинен перевищувати 30 діб із моменту повного припинення вогню. Самі ж ділянки розведення становлять не менше ніж 2 км завширшки і 2 км углиб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА