13:53 04.10.2016

Віце-спікер Ради розкритикувала рішення пленуму Верховного Суду про звернення до КС

2 хв читати
Віце-спікер Ради розкритикувала рішення пленуму Верховного Суду про звернення до КС

Заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд вважає, що заява пленуму Верховного суду про намір звернутися до Конституційного суду для оскарження змін до Конституції в частині правосуддя є проявом небажання реформувати судову систему.

"Я вам можу сказати як юрист-конституціоналіст, а не як політик, що лише за це безграмотне затвердження та рішення весь склад Верховного суду мав би бути дискваліфікований і звільнений, тому що йдеться не про повноваження президента чи парламенту, йдеться про установчу владу українського народу, яку здійснює парламент, змінюючи Конституцію", - сказала вона на брифінгу у Верховній Раді у вівторок.

О. Сироїд зазначила, що якщо судді Верховного суду не знають цього, тоді вони не мають права обіймати свої посади.

"І якщо Конституційний Суд візьме це провадження, то це свідчитиме про їхній непрофесіоналізм, некомпетентність або корупційну залежність", - наголосила вона.

У свою чергу народний депутат з фракції "Народного фронту" Леонід Ємець наголосив, що аргументи пленуму Верховного суду про те, що ліквідація судів перебуває в повноваженнях президента, і Верховна Рада не мала права ліквідувати вищі спеціалізовані суди, абсолютно суперечить тексту Конституції.

"Там прямо записано, що саме законом визначається можливість існування вищих спеціалізованих судів", - пояснив Л. Ємець.

На його переконання, рішення пленуму Верховного суду про звернення до КС щодо змін до Конституції є ознакою того, що судді Верховного суду не здатні до самоочищення і до того, щоб жити у відповідності з прозорими європейськими стандартами.

Як повідомлялося, 3 жовтня голова Верховного суду України Ярослав Романюк повідомив, що подання щодо конституційності окремих положень закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" буде направлено до Конституційного Суду України найближчими днями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА