11:10 19.10.2016

КС розпочав розгляд справи про конституційність позбавлення Януковича звання президента

3 хв читати
КС розпочав розгляд справи про конституційність позбавлення Януковича звання президента

Конституційний Суд України розпочав розгляд справи у формі письмового слухання за поданням президента України Петра Порошенка про конституційність закону, яким Віктора Януковича було позбавлено звання президента.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на засіданні в середу суддя-доповідач Наталія Шаптала озвучила суть подання глави держави. Зокрема, П.Порошенко апелює до того, що звання президента України зберігається за тим, хто обіймав цю посаду, якщо його не було відсторонено від неї в порядку імпічменту. Крім того, президент вважає, що, ухваливши таке рішення, Верховна Рада вийшла за рамки своїх повноважень.

Після виступу судді-доповідача КС завершив засідання і судді вийшли для ухвалення рішення.

Як повідомлялося, 4 лютого 2015 року Верховна Рада підтримала законопроект №1883 про позбавлення В.Януковича звання президента України. У законопроекті такий крок пояснюється тим, що В.Янукович "у неконституційний спосіб самоусунувся від виконання повноважень президента України, що загрожувало керованості держави, територіальній цілісності і суверенітету України, та призвело до масового порушення прав і свобод громадян".

Згідно з Конституцією України, звання президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки президента не було зміщено з поста в порядку імпічменту.

17 червня в парламентській газеті "Голос України" було опубліковано закон "Про позбавлення В.Януковича звання президента України".

19 червня до КС надійшло конституційне подання президента П.Порошенка щодо конституційності закону "Про позбавлення Януковича звання президента України", в якому глава держави апелював до того, що положення закону є неконституційними.

"Оскільки закон, конституційність якого оспорюється, не має нормативного характеру, , прийнявши його, Верховна Рада діяла всупереч нормам Конституції України, а відтак, і всупереч ч. 2 ст. 19 Конституції України, яка зобов'язує парламент діяти на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України. З огляду на викладене прошу визнати закон України "Про позбавлення В.Януковича звання президента України" від 4 лютого 2015 року таким, що не відповідає Конституції України, тобто неконституційним", - йдеться в поданні президента.

У своєму поданні П.Порошенко зазначає, що Конституцією України, зокрема, нормами її розділу 4 "Верховна Рада України" та розділу 5 "президент України", до компетенції ВР не віднесено вирішення питання про позбавлення звання президента України.

"Тому, прийнявши рішення, що сформульовано у назві і тексті закону, конституційність якого оспорюється, Верховна Рада України перевищила свої конституційні повноваження і діяла всупереч приписам частини 2 статті 6, частини 2 статті 19, частини 2 статті 85 Конституції України", - йдеться в поданні.

У документі також зазначено, що звання президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки президент України не був відсторонений з посади в порядку імпічменту.

В.Янукович був президентом України в 2010-2014 рр. У період Майдану він утік із Києва в ніч на 22 лютого 2014 року, а Верховна Рада оголосила у своїй постанові, що В.Янукович "у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень та є таким, що не виконує свої обов'язки".

Після усунення від влади проти В.Януковича було порушено низку кримінальних справ. Правоохоронці підозрюють В.Януковича в причетності до масових убивств мітингувальників під час Євромайдану, держзраді, зловживанні владою та низці інших злочинів. Нині він проживає в Росії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА