14:20 20.10.2016

Рада підтримала декларацію пам'яті та солідарності парламентів України та Польщі щодо подій Другої світової війни і агресії РФ

2 хв читати
Рада підтримала декларацію пам'яті та солідарності парламентів України та Польщі щодо подій Другої світової війни і агресії РФ

Український парламент прийняв Декларацію пам'яті та солідарності Сейму Республіки Польща та Верховної Ради щодо подій Другої світової агресії і нинішньої агресії Росії проти України.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідну постанову (№5280) підтримали 243 народних депутати на пленарному засіданні українського парламенту в четвер.

Парламент підтримав декларацію в редакції комітету. З тексту документа було вилучено згадку про Сейм Литовської Республіки. Раніше планувалося прийняття декларації парламентами трьох країн – України, Польщі та Литви.

Як повідомив голова Верховної Ради України Андрій Парубій на засіданні українського парламенту, в четвер проголосують за цю Декларацію Сейм Польщі та українська Рада. При цьому він зазначив, що раніше комітети парламентів України, Польщі та Литви підтримали цю Декларацію.

У свою чергу голова профільного комітету Верховної Ради із закордонних справ Ганна Гопко пояснила: "У сьогоднішнього складу парламенту (Литви – ІФ) більше не буде засідань. Новий склад Сеймаса має повноцінно запрацювати лише в другій половині грудня цього року. Тому ми разом з польськими колегами вирішили прийняти декларацію Верховної Ради України та Сейму Республіки Польща, до якої пізніше зможе приєднатися Сеймас Литовської Республіки".

У документі йдеться про великі історичні жертви народів Польщі і України заради захисту свободи і незалежності.

"Представники Сейму Республіки Польща та Верховної Ради України спільно і одночасно приймаємо цю Декларацію пам'яті та солідарності, щоб вшанувати пам'ять мільйонів жертв, яких зазнали наші народи під час Другої світової війни, і засудити зовнішніх агресорів, які намагалися знищити нашу незалежність", - йдеться в проекті Декларації.

Парламенти двох країн звертають увагу на те, що наслідком підписання пакту Ріббентропа-Молотова, підписаного 23 серпня 1939 року між двома тоталітарними режимами, була окупація Польщі Німеччиною та Радянським Союзом і масові репресії проти українського і польського народів.

"Ми віримо в необхідність активізації незаангажованих історичних досліджень і необхідність стримування сил, що призводять до суперечностей в наших державах", - йдеться в тексті Декларації.

Крім того, звертається увага на те, що "здійснення Російською Федерацією агресивної зовнішньої політики, окупація Криму, підтримка і здійснення збройної інтервенції на сході України, порушення основних норм міжнародного права і договорів, підписаних з Україною, невиконання Кремлем домовленостей і ведення гібридної інформаційної війни становлять загрозу для миру і безпеки всієї Європи".

У проекті також зазначено: "Відзначаємо необхідність згуртованості дій в рамках Організації Північноатлантичного договору проти нових загроз і висловлюємо підтримку поглибленнюспівпраці Альянсу з Україною та її стратегічної мети отримати членство в НАТО. Ми закликаємо всіх європейських партнерів показати єдність і міжнародну солідарність і захищати об'єднану Європу від зовнішньої агресії".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить про те, що "це чиста політика і питання виборів" - Зеленський

НАТО засуджує атаку Ірану на Ізраїль і закликає до стримування

Генсек ООН закликав до стриманості та деескалації на Близькому Сході після удару по Ізраїлю

Президент Ізраїлю назвав повітряну атаку Ірану "оголошенням війни"

Саме такі гарантії безпеки потрібні Україні - Порошенко про дії союзників Ізраїлю

ЄС підтвердив прихильність деескалації на Близькому Сході

Порошенко передав FPV-дрони "Пегас" та ремонтну майстерню бійцям штурмового батальйону "Да Вінчі"

Порошенко везе на східний фронт чергові 2 тисячі дронів

Зеленський: Червень - це час, коли буде правильно фактично розпочати переговори про вступ України до Євросоюзу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА