16:11 15.11.2016

ВР ухвалила закон про споживче кредитування

2 хв читати
ВР ухвалила закон про споживче кредитування

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект № 2455 про споживчому кредитуванні.

Відповідний законопроект підтримали 247 народних депутатів.

"Цей законопроект імплементує європейські директиви, які ми копіюємо в наші законодавчі акти. Документ надає можливість нашим споживачам бути ефективно захищеними", - прокоментував документ під час його розгляду заступник голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Руслан Демчак.

Як повідомлялося, законопроект про споживче кредитування був ухвалений у першому читанні ще 9 грудня 2015 року.

До другого читання законопроекту надійшло 376 поправок від народних депутатів, з яких було враховано 278 та відхилено 98.

Як повідомляється в прес-релізі голови фінкомітету Ради Сергія Рибалки, зокрема, були виключені норми, які можуть неоднозначно трактуватися Цивільним кодексом. Крім того, тепер є можливість ведення електронного документообігу між кредитодавцем та споживачем, уточнено умови і терміни відмови від фізособи кредиту, та розрахунку сум повернутих коштів з урахуванням витрат банків. Також уточнена процедура та перелік документів для оцінки кредитоспроможності позичальника.

На веб-сайті Національного банку України повідомляється, що регулятор вітає ухвалення цього закону, який є фундаментальною передумовою для відновлення кредитування.

Законопроектом передбачено відображення в рекламі кредитних продуктів фактичної вартості кредиту, включення в розрахунок ефективної ставки всіх відсотків за кредитом і платежів за послуги банку або іншої фінустанови, пов'язаної з кредитуванням.

Крім того, закріплено обов'язок фінустанови повідомляти споживача про орієнтовну вартість послуг третіх осіб (страховиків, оцінювачів), якщо вона йому відома.

Кредитор, згідно з документом, зобов'язаний проводити оцінку позичальника.

Законопроект спрямований на врегулювання діяльності кредитних посередників (брокерів і агентів), яка раніше не була врегульована в правовій площині.

Документ також встановлює заборону реклами нульових процентних кредитів та кредитів без документального підтвердження фінансового стану позичальника.

Законопроектом передбачено зміну черговості погашення вимог за договором про споживчий кредит: у першу чергу, буде виплачуватися сума простроченого боргу, у другу - поточні платежі "тіла кредиту" і відсотки, в третю - суми штрафних санкцій (за чинною редакцією Цивільного кодексу України основна сума боргу (тіло кредиту) сплачується у третю чергу, а штрафні санкції - в другу).

Відповідно до законопроекту, НБУ буде наділений повноваженнями затвердження методики розрахунку загальної вартості кредиту і реальної процентної ставки за договором про споживчий кредит, а також встановлення вимог до кредитних посередників і до їх діяльності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА