18:44 25.11.2016

Турецький посол надав роз'яснення МЗС України щодо візиту представників Туреччини до Криму

2 хв читати

Міністерство закордонних справ України викликало посла Туреччини в Україні Йонета Джана Тезеля для надання роз'яснень щодо візиту до тимчасово окупованого Криму делегації турецьких представників, дипломат запевнив у підтримці територіальної цілісності України й пообіцяв розібратися в цій ситуації.

"У зв'язку з поширеною інформацією у низці російських ЗМІ про візит 23 листопада до тимчасово окупованого Криму делегації турецьких представників Міністерство закордонних справ України викликало українського посла для надання роз'яснень... Із турецького боку було надано чіткі запевнення в незмінності позиції офіційної Анкари щодо підтримки територіальної цілісності України. Турецький посол пообіцяв розібратися в ситуації й надати додаткові пояснення щодо складу делегації", - сказала речник МЗС Мар'яна Беца в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

В українському МЗС наголосили, що будь-які візити до тимчасово окупованого Криму мають чітко відповідати законодавству України, нормам міжнародного права, а також мають бути погоджені з українською стороною.

Раніше голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров (народний депутат України від фракції "Блок Петра Порошенка") виступив із заявою щодо візиту до Криму турецької делегації, назвавши це черговою спробою РФ "дезінформувати міжнародну громадськість і викликати недовіру між українським і турецьким народами".

У заяві Р.Чубарова, оприлюдненій на його сторінці у Facebook, йшлося про в'їзд 23 листопада на територію окупованого Росією Криму "делегації турецьких парламентарів, політиків і бізнесменів на чолі з головою Асоціації євразійських урядів Хасаном Дженгізом", як писали російські ЗМІ.

"Проте, як повідомив тимчасовий повірений у справах посольства Туреччини в Україні Озгюн Талу, до складу "турецької делегації" не входять представники офіційної влади Туреччини. Відомо також те, що громадяни Туреччини, які планували відвідати тимчасово окупований Росією Крим в обхід встановлених правил в'їзду-виїзду на територію України, завчасно були попереджені послом Туреччини в Москві про незаконність такої поїздки та її можливі наслідки", - йдеться в заяві.

Р.Чубаров зазначив, що незаконне відвідування групою громадян Туреччини Криму, а також низка заяв "керівника делегації" Х.Дженгіза, що кардинально відрізняються від офіційної позиції Туреччини в питаннях територіальної цілісності України та невизнання російської анексії Криму, "широко тиражується російськими ЗМІ і подається начебто як нове свідчення зближення позицій Туреччини та Росії з питання Криму".

Він також наголосив, що меджліс кримськотатарського народу високо цінує послідовну та незмінну позицію Туреччини, яка полягає в підтвердженні суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних межах.

"Ми закликаємо Службу безпеки України та Генеральну прокуратуру України розпочати процедуру кримінального переслідування всіх іноземних осіб, які в'їжджають на територію тимчасово окупованого Росією Криму без погодження з українською стороною та в обхід встановлених законодавством правил", - також йдеться в заяві Р.Чубарова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА