13:16 08.12.2016

Комітет постійних представників країн ЄС схвалив механізм призупинення безвізового режиму

2 хв читати
Комітет постійних представників країн ЄС схвалив механізм призупинення безвізового режиму

Комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) затвердив від імені Ради ЄС текст угоди, погоджений з Європейським парламентом, механізму призупинення безвізового режиму, повідомляє Представництво ЄС в Україні.

"Ця угода збалансована; вона вкрай важлива для ефективності та надійності політики Євросоюзу з візової лібералізації. Чинний механізм призупинення не є адекватним і наразі його буде поліпшено. Водночас факт того, що нам вдалося досягти угоди, має відкрити двері для подальшого прогресу у питаннях візової лібералізації з іншими країнами, які виконали усі необхідні зобов’язання", - наводить прес-служба представництва слова міністра внутрішніх справ Словаччини Роберта Каліняка.

У посольстві зазначили, що після того, як угода була підтверджена Комітетом постійних представників, постанову буде направлено до Європейського парламенту на голосування в першому читанні та прийняття Радою ЄС.

Згідно з повідомленням, головною метою переглянутої норми є зміцнення механізму призупинення, зокрема, за допомогою полегшення для країн-членів ЄС процесу виявлення обставин, що можуть призвести до введення цього механізму. Так, Єврокомісія зможе запускати механізм з власної ініціативи та доручаючи комісії щороку звітувати перед Європарламентом і Радою ЄС щодо того, чи відповідають усім необхідним критеріям країни, що мають безвізовий режим з ЄС.

"Звітний період для порівняння обставин, що призвели до введення механізму призупинення попередньої торішньої ситуації або перед лібералізацією візового режиму, скорочено з шести до двох місяців", - йдеться в повідомленні представництва ЄС. Крім того, якщо обставини, через які було застосовано механізм призупинення, не припиняються, Єврокомісія має ухвалити акт, згідно з яким відбувається тимчасове призупинення безвізового режиму на період у 18 місяців.

Як повідомлялося, в середу, 7 грудня, президент України Петро Порошенко заявив, що у Брюсселі досягнуто компромісу щодо механізму призупинення безвізового режиму. Він наголосив, що тепер слово за радою ЄС на рівні послів та Європарламентом.

Раніше Європейський парламент повідомляв, що може розглянути в першому читанні механізм призупинення безвізового режиму 18 січня 2017 року. Комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) підтвердив пропозицію Єврокомісії надати безвізовий режим для громадян України під час поїздок до ЄС на термін перебування до 90 днів протягом 180-денного періоду.

Рада ЄС вважає, що вступ в силу лібералізації візового режиму для України має бути одночасно зі вступом у силу нового механізму призупинення безвізового режиму ЄС з третіми країнами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА