16:36 13.12.2016

Клімкін: Макрофінансова допомога ЄС не має бути головною метою, це все одно кредит

3 хв читати
Клімкін: Макрофінансова допомога ЄС не має бути головною метою, це все одно кредит

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін підкреслює, що питання надання Україні чергового транша макрофінансової допомоги Європейського Союзу не має бути метою заради самої мети і Києву необхідно визначити вигідну для себе модель реалізації поставлених ЄС умов надання такої допомоги.

"Я вважаю, що тут виконання наших зобов'язань не слід ставити в контекст надання нам допомоги, тим паче, що макрофінансова допомога - це хоч і дуже вигідний, але все одно кредит. Ми самі повинні вирішувати, що нам потрібно. Зокрема, щодо експорту ліси (кругляка - ІФ) ми для себе повинні визначити, яка модель вигідна для України, так щоб "чорні" і "сірі" схеми були вибиті. Спочатку потрібно забезпечити це, а потім вже дивитися на подальші опції. Інакше ніякі опції не працюватимуть", - сказав П.Клімкін в ексклюзивному інтерв'ю агентству" Інтерфакс-Україна ".

Міністр також нагадав, що однією з умов для надання чергового транша макрофінансової допомоги від ЄС також є врегулювання питання забезпечення соціальними виплатами внутрішньо переміщених осіб в Україні. Разом з тим, він запевнив, що без соціальних виплат в Україні залишаються не так багато таких осіб.

"Щодо переселенців - це дійсно актуальне питання. Але ми відповідально платимо пенсії і соцвиплати тим, хто зареєструвався на підконтрольній нам території. На окупованій території ми такі виплати проводити не можемо, оскільки для цього немає технічних можливостей, та й більшу частину з цих грошей просто розкрадуть. За нашими підрахунками, на сьогодні не так багато людей залишаються без пенсій, хоча Росія називає фантастичні цифри ", - розповів П. Клімкін.

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 квітня 2015 року ухвалила закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-"кругляка"). При цьому заборона на експорт лісоматеріалів деревних порід (крім сосни) був введений з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року.

17 травня 2016р заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - продавці України Наталія Микольська повідомила, що Україні необхідно якомога швидше врегулювати питання торгівлі необробленою деревиною, оскільки введена заборона на її експорт перешкоджає отриманню країною другого і третього траншу макрофінансової допомоги ЄС сумарним обсягом EUR1,2 млрд.

15 листопада заступник керівника парламентського комітету з питань євроінтеграції (фракція БПП) Марія Іонова повідомила, що на виконання зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС уряд України готує проект закону про експорт лісу-"кругляка". Пізніше заступник голови фракції БПП, член комітету з податкової і митної політики Оксана Продан повідомила, що у Верховній Раді немає 226 голосів для зняття мораторію.

17 листопада глава представництва Європейського Союзу в Україні Гьюг Мінгареллі повідомив, що Кабінет Міністрів України направив до Європейської комісії свої пропозиції щодо врегулювання даного питання. Президент України Петро Порошенко під час переговорів з керівниками інститутів ЄС 24 листопада в Брюсселі повідомив про намір ініціювати скасування мораторію на експорт необробленої деревини, що відкриє шлях для третього транша макрофінансової допомоги ЄС в розмірі EUR600 млн.

Повний текст ексклюзивного інтерв'ю П.Клімкіна буде оприлюднено у відкритому доступі на головній сторінці сайту "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА