10:29 16.12.2016

Порошенко про рішення Європейської Ради: Це був вимушений крок, нам вдалося обстояти принципову позицію України

3 хв читати
Порошенко про рішення Європейської Ради: Це був вимушений крок, нам вдалося обстояти принципову позицію України

Україні вдалося уникнути нових переговорів щодо ратифікації угоди про асоціацію з ЄС із невизначеною часовою перспективою, а також внесення змін до тексту угоди, зазначає президент України Петро Порошенко.

"Ми цінуємо зусилля лідерів ЄС з метою досягнення домовленості щодо рішення, яке відкриває шлях для довгоочікуваного завершення Європейським Союзом ратифікації угоди про асоціацію. Це був вимушений крок, необхідний для досягнення нашої спільної мети, а саме - збереження угоди про асоціацію з ЄС", - написав П.Порошенко в соцмережі Facebook у п'ятницю.

"Нам вдалося відстояти принципову позицію України: не допустити нових переговорів з невизначеною часовою перспективою, не допустити жодних змін до тексту угоди, рівно як й її повторної ратифікації всіма країнами-членами", - додав глава держави.

П.Порошенко закликав Нідерланди завершити всі відповідні процедури для якнайшвидшого набуття угодою чинності.

Він також наголосив, що тимчасове застосування угоди вже дало цілу низку позитивних результатів, що визнано Європейським Союзом.

"Україна чекає на продовження допомоги та підтримки з боку ЄС, зокрема Нідерландів, у подальшій імплементації угоди, що є стратегічним інтересом для всіх сторін", - резюмував П.Порошенко.

У постанові саміту ЄС, оприлюдненій у четвер, йдеться, що ЄС підтверджує свою прихильність міжнародному праву і територіальній цілісності України, а також угоді про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема створенню поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі, і що завершення процесу ратифікації угоди залишається найважливішим завданням ЄС.

Європейська Рада, розглянувши підсумки голландського референдуму 6 квітня 2016 року, взяла до відома рішення глав держав і урядів 28 країн-членів ЄС, викладене в додатку до постанови, в якому підтверджується, що угода про асоціацію не надає Україні статусу країни-кандидата на вступ до Союзу, а також не є зобов'язанням для надання такого статусу Україні в майбутньому.

Угода підтверджує співпрацю з Україною у сфері безпеки, зокрема у сфері запобігання конфліктам, регулювання криз та нерозповсюдження зброї масового знищення, але вона не містить зобов'язань для ЄС або держав-членів щодо забезпечення гарантій колективної безпеки або іншої військової допомоги чи сприяння Україні, йдеться в документі.

Угода не надає українським громадянам або громадянам Союзу, відповідно, права проживати та вільно працювати на території держав-членів або України. Угода не зачіпає право держав-членів визначати обсяги допуску громадян України на їх територію, щоб шукати роботу, роз'яснює рішення саміту.

Угода підтверджує прихильність ЄС підтримці процесу реформ в Україні, але не потребує додаткової фінансової підтримки з боку держав-членів і не змінює виняткового права кожної держави-члена визначати характер та обсяг своєї двосторонньої фінансової підтримки.

Боротьба з корупцією посідає центральне місце в зміцненні відносин між сторонами угоди. Відповідно до угоди сторони співпрацюватимуть у сфері запобігання корупції та боротьби з нею і в приватному, і в державному секторах. Співпраця між сторонами, пов'язана з верховенством закону, спрямована, зокрема, на зміцнення судової системи, підвищення її ефективності, збереження незалежності та неупередженості, а також на боротьбу з корупцією, йдеться в додатку до постанови Євроради.

При цьому Європейська Рада зазначає, що рішення, викладене в додатку, є юридично обов'язковим для 28 держав-членів Європейського Союзу і може бути змінено або скасовано лише за спільної згоди їх глав держав і урядів. Воно набуде чинності після того, як Нідерланди ратифікують угоду, а ЄС затвердить її. Якщо цього не буде зроблено, рішення припинить своє існування, йдеться в документі саміту ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА