09:50 05.01.2017

В АП відповіли Пінчуку: Україна не відмовиться від інтеграції з ЄС і НАТО, Кримом торгувати не буде

3 хв читати
В АП відповіли Пінчуку: Україна не відмовиться від інтеграції з ЄС і НАТО, Кримом торгувати не буде

В Адміністрації президента України заявляють про неприпустимість компромісів із РФ в умовах агресії з її боку, до чого закликав бізнесмен Віктор Пінчук у своїй статті в британському виданні Wall Street Journal.

Як повідомляється на сайті глави держави в четвер, в офіційній відповіді адміністрації глави держави за підписом заступника голови АП Костянтина Єлісєєва на статтю В. Пінчука, також опублікованій у Wall Street Journal, наголошується, що компроміси на російських умовах - це неправильна політика для досягнення миру в Україні. "Такий підхід ніколи не приводив до стійкого миру, ні рятував життя. Швидше навпаки, такий підхід завжди підживлює зростання агресії і призводить до нових людських страждань", - зазначається в статті.

К. Єлісєєв висловлює згоду з "благородним закликом" В. Пінчука до миру на Донбасі, але заперечує можливість компромісу "на основі занепокоєння". "Страхи і слабкість - погані радники. Вони підігрівають апетити Росії", - заявив він.

"Саме тому Україна завжди виступала з позицій такого рішення, яке ґрунтується на національних інтересах і волі українського народу, який прагне, щоб наша країна була незалежною і процвітаючою, а її вибір - вільний від агресивного диктату. Давайте мати чітке уявлення про червоні лінії, які ніхто в Україні не посміє перетнути, - ні зараз, ні в майбутньому", - наголошує К. Єлісєєв.

У статті перераховані три ключові позиції України.

"По-перше, ніякої відмови від європейської і євроатлантичної інтеграції України. Це буде рівнозначно відмові від незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Це буде рівнозначно поверненню до радянського минулого в Україні - що і сам пан Пінчук не хотів би привітати. Відмова від європейської інтеграції була б політичним самогубством для будь-якого політика в Україні, який би наважився закликати до такого різкого розвороту. Особливо після Революції Гідності і його запиту на модернізацію і реформи", - зазначає заступник голови АП.

"По-друге - ніякої торгівлі територіями України, будь-то Донбас чи Крим. Ці території не можуть бути частиною торгів для миру. Вони - це Україна, і це підтверджується на міжнародному рівні - зокрема Резолюцією А в резолюції ООН про Крим, прийнятої в минулому місяці, і в звіті прокурора Міжнародного кримінального суду в листопаді минулого року. Україна ніколи не кине напризволяще українців, які потрапили в пастку за залізну завісу російського військового вторгнення в Криму і на Донбасі", - заявляє він.

"По-третє - ніяких виборів на Донбасі, доки російський чобіт перебуває на українській землі. Україна виступає за проведення там місцевих виборів лише на основі українського закону і стандартів Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Безумовно, Кремлю хотілося б легітимізувати свою гібридну окупацію і її маріонетковий режим на Донбасі руками самої України. Однак ніхто не повинен потрапити в цю пастку", - наголошує К. Єлісєєв.

Як повідомлялося, у статті для The Wall Street Journal, опублікованій наприкінці минулого року, В. Пінчук запропонував владі та громадянам України піти на "болісні компроміси" заради завершення конфлікту з РФ. Серед озвучених ним ініціатив, зокрема, тимчасове виключення Україною із заявлених цілей членства країни в ЄС, відмовитися від наміру вступити в НАТО в коротко - і середньостроковій перспективі і погодитися на нейтралітет.

Також він наполягає на позиції, що "Крим не повинен стати перешкодою на шляху рішення, яке покладе кінець війні на сході на справедливій основі" за одночасного збереження позиції, що Крим – це частина України, і він повинен бути повернутий. Крім цього, В. Пінчук запропонував Україні погодитися на проведення місцевих виборів в окремих районах Донбасу до повного повернення під свій контроль над цією територією з метою продемонструвати свою прибічність мирному об'єднанню".

Ще однією пропозицією бізнесмена є згода України на поступове зняття санкцій з РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА