11:18 18.01.2017

НАЗК виявило порушення порядку фінансування 12 партій

3 хв читати
НАЗК виявило порушення порядку фінансування 12 партій

За результатами аналізу звітів політичних партій про майно за III квартал 2016 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило порушення порядку фінансування у 12 політичних партій, а також адміністративні порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку у трьох партій, повідомила голова НАЗК Наталія Корчак.

"НАЗК затвердило висновки за звітами 254 політичних партій, які були опрацьовані департаментом з питань запобігання політичній корупції. Усі звіти партій оприлюднені на сайті Національного агентства, висновки за кожним звітом - оприлюднюються (12 висновків уже можна побачити, решта - в процесі)", - написала Н.Корчак на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

Вона зазначила, що "партії стали більш відповідальними в частині своєчасності подання власних звітів, відчутно стриманими в отриманні коштів до партійної каси та однотипними у допущених ними порушеннях порядку звітування".

"Для партій все ще важко, як виявилося, контролювати подання звітів місцевими організаціями: більшість порушень адміністративного характеру стосується ненадання фінансових звітів місцевими осередками", - зазначила Н.Корчак.

Так, за її словами, в партіях "За Україну!", "Рух за реформи", "Єдність" місцеві організації зазначені, але звіти щодо них відсутні повністю; "5.10" має 48 місцевих осередків, у звіті лише 28; із 20 партосередків "Вітчизни" фінансові документи надали тільки два.

"Лідером у цьому списку є Українська народна партія, яка має 422 місцеві організації і, тільки, увага! – 22 заповнені звіти", - сказала Н.Корчак.

Вона також зазначила, що за підсумками аналізу звітів партій виявлено порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку партії у трьох партій. Зокрема, виявлено факт отримання членських внесків від фізичних осіб у готівковій формі, що згідно зі ст. 212-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення спричиняє накладення штрафу на громадян від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів і на посадових осіб - від 100 до 130 неоподатковуваних мінімумів.

"Порушення порядку фінансування політичної партії (блоку), тобто правопорушення кримінального характеру - 12 політичних партій. Зазначу, що мали місце подання завідомо недостовірних відомостей у звітах партій. Згідно зі ст.159-1 Кримінального кодексу України подання завідомо недостовірних відомостей у звіті партії карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", - розповіла Н.Корчак.

Також, за її словами, були встановлені: порушення термінів подання звіту у 29 партій (згідно зі ст. 212-21 КУпАП це спричиняє накладення штрафу від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), неподання звітів у III кварталі - 96 партій (згідно зі ст. 212-21 КУпАП - накладення штрафу від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), порушення порядку подання звіту - 83 партії партій (згідно зі ст. 212-21 КУпАП - накладення штрафу від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА