15:29 18.01.2017

Нардеп Барна вимагає від СБУ оцінити дії Тимошенко в 2009 р. у газовій сфері щодо наявності держзради

2 хв читати
Нардеп Барна вимагає від СБУ оцінити дії Тимошенко в 2009 р. у газовій сфері щодо наявності держзради

Керівництво Кабінету Міністрів і Служби безпеки України має надати оцінку наслідкам газового контракту 2009 року для економіки України, зважаючи на чергові вимоги "Газпрому" (РФ) до НАК "Нафтогаз України" виплатити $5,3 млрд за недобір російського газу в 2016 р., заявив нардеп фракції "Блок Петра Порошенка" Степан Барна.

"Я закликаю колишнього прем'єра, а нині лідера фракції "Батьківщина" Юлію Тимошенко публічно взяти на себе відповідальність за катастрофічні наслідки газового контракту, який був підписаний нею у січні 2009 року в Москві. Як народний депутат, я звертаюся до Служби безпеки України з вимогою надати оцінку діям прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко у газовій сфері щодо наявності в них ознак державної зради. Також прошу Міністерство економіки України і уряд визначити розмір збитку, який завдав державі контракт Тимошенко-Путіна", - сказав у середу С. Барна в коментарі журналістам у середу.

Парламентарій висловив переконання, що "у 2009 році прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко в змові з тодішнім главою уряду РФ Володимиром Путіним заклала бомбу уповільненої дії під українську економіку". У цьому ключі він нагадав про оприлюднене у вівторок повідомлення російського інформаційного агентства "Інтерфакс" про те, що "Газпром" у Стокгольмському арбітражному суді вимагає стягнути з НАК "Нафтогаз України" $5,3 млрд за недобір російського газу в 2016 році, адже правило "бери або плати" прямо передбачено контрактом Тимошенко-Путіна".

С. Барна додав, що дія контракту, який можна розірвати, розрахована на 10 років з тієї причини, що "саме стільки за підрахунками Путіна необхідно щоб повністю зруйнувати економіку України: найдорожчий в Європі газ став непосильним тягарем для бюджету України, призвів до недофінансування армії, поставив в неконкурентне становище українські промислові підприємства та українські товари".

Він також зазначив, що Україна зазнає потужного економічного тиску і через відмову купувати російський газ, оскільки в разі об'єднання позовів "Газпрому" загальна сума претензій до України зросте до $37 млрд. "Це - половина вартості самої компанії "Газпром", - пояснив загальний масштаб позовів нардеп.

"Контракт Тимошенко-Путіна має на меті поставити нашу державу в нову енергетичну, боргову та політичну залежність від Росії. Це безсумнівно становить загрозу національній безпеці України та її незалежності", - підсумував С. Барна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА