11:48 21.04.2017

Порошенко відзначає важливість юридичного визнання РФ стороною мінського процесу

2 хв читати
Порошенко відзначає важливість юридичного визнання РФ стороною мінського процесу

Юридичне визнання Міжнародним судом ООН стороною мінських домовленостей про врегулювання ситуації на сході України, заявляє президент України Петро Порошенко.

"Міжнародний суд ООН закликав Росію до виконання Мінських домовленостей. Це означає, що Росія є стороною Мінських домовленостей, а не посередником, як з самого початку вона намагалася себе подати. Визнання цього, наголошую, є не політичною оцінкою, а вперше прозвучала юридична оцінка, яка є надзвичайно важливою для нас", - сказав П.Порошенко під час наради з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, його заступником Оленою Зеркаль і заступником глави Адміністрації президента Костянтином Єлісєєвим.

Президент також зазначив, що ухвалене судом рішення не потребує додаткового голосування - ні Генеральної асамблеї ООН, ні Ради безпеки ООН". "Це рішення прямої дії, воно має виконуватися будь-якою державою-членом ООН і за невиконання зазначеного рішення буде передбачено санкції, які дуже боляче вдарять по будь-якій державі, яка наважиться ігнорувати зазначене рішення", - сказав П.Порошенко.

Глава держави зазначив, що зараз необхідно сконцентруватися на тому, щоб якнайкраще представити в суді позицію держави Україна і визначити державу-агресора. Він переконаний, що це створює механізм юридичної відповідальності не для приватних осіб, як хотіла РФ, а для держави в цілому, яка має відповідати за фінансування тероризму, за порушення Конвенції ООН.

"Вперше, і ключове слово тут - вперше, був застосований механізм Міжнародного суду для де-факто притягнення до відповідальності держави-агресора, держави, яка фінансує тероризм. І саме за порушення цієї Конвенції ми поставили питання про притягнення до відповідальності", - наголосив П.Порошенко.

Президент також наголосив, що суд ухвалив надзвичайно важливе рішення про забезпечення позову у вигляді зобов'язання РФ зробити кілька кроків: починаючи від відновлення функціонування Меджлісу кримськотатарського народу і завершуючи забезпеченням права українських громадян на вивчення української мови в окупованому Криму.

У свою чергу, О.Зеркаль також наголосила на важливості рішення Міжнародного суду ООН. "12 травня ми збираємося ще раз в Гаазі, і президент суду ухвалить рішення про подальший розгляд справи, а саме як вона просуватиметься і скільки нам буде надано часу на підготовку основного меморандуму, де ми маємо викласти всі докази в деталях, включаючи вже і суб'єктивну сторону цієї справи", - заявила вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА