16:46 18.05.2017

Є.Соболєв має намір вимагати від Парубія розгляду законопроекту про антикорупційні суди без висновку профільного комітету

3 хв читати
Є.Соболєв має намір вимагати від Парубія розгляду законопроекту про антикорупційні суди без висновку профільного комітету

Голова комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв (фракція "Самопоміч") має намір вимагати від спікера українського парламенту Андрія Парубія винести на розгляд законопроект про антикорупційні суди без висновку профільного комітету.

"Законопроект і далі перебуває в комітеті з правової політики. Вже минув час, протягом якого комітет мав би ухвалити рішення, і за регламентом парламент тепер має повне право голосувати за нього без рекомендацій комітету. Це все в руках спікера, і я вимагатиму, щоб... він виніс його на обговорення якнайшвидше", - сказав Є.Соболєв агентству "Інтерфакс-Україна" в Києві в четвер.

За словами керівника комітету, парламент має невідкладно ухвалити цей закон, "тому що доки суспільство не побачить за ґратами топ-корупціонерів, усі ці слова про нове життя залишаться для людей словами".

Є.Соболєв вважає, що законопроект блокує спікер і більшість парламенту від початку лютого. "Я сподіваюся, що тиск суспільства стане на нього (А.Парубія - ІФ) таким великим, що він не зможе це далі робити, але говорити впевнено... я не можу, тому що, на жаль, А.Парубій давно вже не грає за правилами", - зазначив парламентар.

Він також нагадав, що вимагатиме від А.Парубія спростувати неправдиву інформацію, оприлюднену ним на останньому засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту про те, що профільний комітет пропонує зняти з реєстрації законопроект про антикорупційні суди. "Насправді Парубій просто ошукав Верховну Раду", - сказав депутат.

Водночас Є.Соболєв не виключив, що якби президент України Петро Порошенко подав свій якісний законопроект про антикорупційний суд, він би його підтримав і відкликав законопроект, одним з авторів якого він є. "Я його підтримуватиму і попрошу підтримати свою фракцію... І якби ми побачили, що це не просто слова, якби законопроект був хорошим, я сам би із задоволенням свій відкликав", - розповів депутат.

За словами Є.Соболєва, президентський законопроект набагато легше ухвалювати. "Від його імені набагато легше провести закон", - зазначив парламентар.

Він нагадав, що ідея про необхідність створення антикорупційних судів прозвучала "ще на початку минулої осені і спочатку була запропонована президентом", але оскільки все затягнулося, "ми взяли ініціативу на себе, але будь-якої хвилини готові нею поступитися".

Як раніше повідомлялося, законопроект про антикорупційні суди №6011 авторства віце-спікера парламенту Оксани Сироїд, народних депутатів Єгора Соболєва, Мустафи Найєма, Сергія Лещенка та деяких інших парламентарів був зареєстрований у Верховній Раді на початку лютого.

Вища рада правосуддя (ВРП), розглянувши проект закону "Про антикорупційні суди" (№6011), дійшла висновку щодо недоцільності ухвалення цього закону як такого, що суперечить Конституції України.

А.Парубій 15 травня заявив, що законопроект про антикорупційні суди може бути знято з реєстрації. "Профільний комітет вважає, що цей законопроект, який стосується судової реформи, може мати лише одного суб'єкта подання - президента України", - пояснив він на засіданні погоджувальної ради, відповідаючи на запитання Є.Соболєва, коли Верховна Рада розгляне цей законопроект.

Є.Соболєв, у свою чергу, заявив, що комітет з питань правової політики і правосуддя рішення про невідповідність Конституції України законопроекту про антикорупційні суди не ухвалював, а заява спікера помилкова.

Відповідно до зобов'язань України перед МВФ закон про створення Антикорупційного суду має бути ухвалений до середини червня 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА