14:41 22.05.2017

Петренко розраховує, що ВР невідкладно розгляне законопроект про перезапуск НАЗК

2 хв читати
Петренко розраховує, що ВР невідкладно розгляне законопроект про перезапуск НАЗК

Міністр юстиції України Павло Петренко розраховує, що Верховна Рада цього тижня розпочне розгляд проекту закону щодо перезапуску Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), а членам НАЗК - рекомендує покинути свої посади.

"Це урядовий законопроект... Верховна Рада має невідкладно його розглянути, тому що непрацююче НАЗК... Це точно не те, що виписували автори закону про запобігання корупції", - сказав П.Петренко журналістам у Києві в понеділок.

Він висловив жаль, що члени НАЗК не подають у відставку, і закликав їх зробити це.

"Дуже розраховую, що український парламент цього тижня почне розгляд цього законопроекту", - сказав міністр.

Як повідомлялося, 7 квітня, говорячи про законопроект, який уряд має намір внести до парламенту, П.Петренко повідомив, що у разі його ухвалення НАЗК залишається незалежним органом, керівництво Агентства нестиме персональну відповідальність за роботу НАЗК, також вводиться механізм незалежного аудиту роботи НАЗК, встановлюється ліміт надбавок і премій для керівництва агентства.

За словами міністра, консультації з розроблення законопроекту відбувалися з представниками громадянського суспільства, експертами, іноземними партнерами.

"НАЗК зберігає всі гарантії незалежності... ми пропонуємо через внесення змін до закону запровадити персональну відповідальність і персональні повноваження стосовно керівника НАЗК, який матиме повноваження для оперативної роботи Агентства... Голова НАЗК повинен мати важелі управління і відповідальність за свою неефективну роботу", - розповів міністр юстиції.

За його словами, також передбачається прописати політичну відповідальність уряду за призначення керівного складу НАЗК. "Ми зберігаємо публічний прозорий конкурс із підбору державних уповноважених і голови НАЗК", - наголосив П.Петренко.

Міністр уточнив, що це буде прозорий конкурс - працюватиме комісія, яка рекомендує уряду кандидатів на зайняття посад державних уповноважених і глави НАЗК, що набрали більше ніж п’ять голосів членів конкурсної комісії.

У проекті закону пропонується провести конкурс протягом двох місяців після набуття чинності законом за участю діючої комісії, яка складається з представників парламенту, уряду, президента та громадянського суспільства.

"Фактично ми вводимо інститут незалежного зовнішнього аудиту", - сказав П.Петренко, пояснивши, що в разі негативного результату аудиту НАЗК уряд матиме право притягти до відповідальності керівника Агентства.

Глава Мін’юсту також зазначив, що в законопроекті передбачено, що особи, які до 1 квітня мали подати декларації, але з об'єктивних причин не змогли цього зробити, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання е-декларації.

11 квітня до ВР внесено урядовий законопроект №6335 "Про внесення змін до закону України "Про запобігання корупції" (щодо удосконалення порядку організації роботи Національного агентства з питань запобігання корупції)".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА