15:20 24.05.2017

Президент ветував 39 законів Ради VIIІ скликання, 15 згодом ухвалили з його поправками, вето не долали жодного разу – КВУ

2 хв читати
Президент ветував 39 законів Ради VIIІ скликання, 15 згодом ухвалили з його поправками, вето не долали жодного разу – КВУ

Президент України Петро Порошенко 39 разів застосовував право вето до ухвалених Верховною Радою законів, 15 з них потім були прийняті з його пропозиціями, констатують у Комітеті виборців України.

"З початку роботи Верховної Ради VIII скликання президент ветував 39 законів. Варто одразу зазначити, що 15 разів Верховна Рада намагалася подолати вето президента і жодного разу це не мало результату. 15 з ветованих законів потім були ухвалені в тому вигляді, який запропонував президент. Президент ветував закони всіх фракцій і груп без винятку", - розповів аналітик КВУ Денис Рибачок на брифінгу в середу в Києві, презентуючи результати відповідного дослідження.

Він зазначив, що з цих ветованих законів 8 пропонувалися Кабінетом Міністрів, і потім 5 з них були прийняті з пропозиціями П. Порошенка.

7 разів глава держави ветував закони, що стосуються сфери національної безпеки і оборони, також кілька разів президент відхиляв закони з соціальної тематики.

Д. Рибачок виділив дві головні підстави, за якими президент ветував ухвалені парламентом закони: невідповідність закону чинному законодавству або міжнародним зобов'язанням України та ризик розбалансування бюджетної політики.

На думку експерта, президент став своєрідним "фільтром" для неякісних законів і досить часто своїм вето "буквально рятував" репутацію парламенту. "Наприклад, в ситуації з електронним декларуванням і з так званим законом про повернення кредитів, коли народні депутати надали можливість громадянам повертати кредити банкам за тим курсом, за яким вони їх взяли", - пояснив він.

Експерт зазначив, що, як правило, П. Порошенко дотримується терміну на 15 днів для застосування вето, які встановлені Конституцією. Але були і порушення цієї процедури. Рекордним став 42-денний термін у випадку із законом про фінансування професійно-технічних училищ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА