13:40 18.07.2017

Заява Захарченка про "Малоросію" - це не вихід із Мінського процесу, це підняття ставок у переговорах

3 хв читати

Заяви глави так званої ДНР Олександра Захарченка про заснування нової держави "Малоросія" - це не вихід із Мінського переговорного процесу, а підвищення ставок у переговорах щодо статусу окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), вважає політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Ніякий це не вихід із переговорного процесу, оскільки той, хто вийде з переговорного процесу, той лише допоможе не собі і не Росії, а допоможе Україні", - сказав В.Карасьов агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Він зазначив, що прихильність Мінським угодам і з боку України, і з боку західних партнерів фактично стояла на заваді для ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу і про визнання ОРДЛО тимчасово окупованими територіями.

"Тому, якщо "ДНР"/"ЛНР" і Росія, що стоїть за ними, вийдуть із Мінських угод, то вони лише відкриють шлях до ухвалення такого закону та визнання цих територій тимчасово окупованими, з усіма подальшими наслідками і зобов'язаннями, зобов'язаннями з боку Росії", - сказав політолог.

На його думку, така заява О.Захарченка - це спроба підняти ставки в переговорному процесі, зокрема після призначення спеціальним представником США з питань України Курта Волкера.

"Розцінювати це слід якраз навпаки - не вихід із переговорних позицій, а завищення ставок. Підвищення ставок і завищення торгових позицій на переговорах із Мінських угод і про майбутнє Донбасу. Усе це під Волкера - після призначення Волкера все робиться для того, щоб під час реалізації Мінських угод, із їхньої точки зору, можна було добитися статусу автономізації або федерального статусу цих територій у складі України. Згідно з Мінськими угодами йдеться лише про особливий режим місцевого самоврядування, не більше. Ось зараз такими заявами вони намагаються вийти за рамки місцевого самоврядування і спробувати під час переговорних позицій щодо реалізації Мінських угод добитися статусу або якоїсь автономії, або федерального статусу", - зазначив В.Карасьов.

За його словами, українська влада зі свого боку має наполягати на тому, що такі заяви О.Захарченка - це порушення Мінських угод, тобто де-факто вихід із Мінських угод.

"Я думаю, що такі заяви прозвучать із боку МЗС та наших перемовників щодо Мінських угод, які беруть участь у рамках Мінської контактної групи. Напевно, президент також скаже на цю тему, що це де-факто означає вихід із Мінського переговорного процесу і з Мінських угод", - сказав політолог.

Раніше цього дня О.Захарченко заявив про заснування нової держави Малоросія. За його словами, столицею Малоросії стає місто Донецьк, а місто Київ залишається історико-культурним центром без статусу столичного міста. Державним прапором Малоросії оголошено прапор Богдана Хмельницького. О.Захарченко також додав, що необхідно буде запровадити в країні надзвичайний стан на три роки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА