09:00 20.07.2017

Законопроект про скасування депутатської недоторканності зареєстрований в Раді

2 хв читати
Законопроект про скасування депутатської недоторканності зареєстрований в Раді

Група народних депутатів пропонує внести зміни до Конституції України і скасувати депутатську недоторканність.

Відповідний законопроект №6773 "Про внесення змін до Конституції України (в частині скасування депутатської недоторканності)" зареєстрований в парламенті в середу, повідомляє сайт Верховної Ради.

Авторами законопроекту є більше 150 депутатів з різних фракцій та позафракційні. Текст проекту поки не оприлюднений.

Як повідомлялося, 16 січня 2015 року Верховна Рада внесла до порядку денного сесії президентський проект закону про внесення змін до Конституції України щодо депутатської недоторканності і обмеження суддівської недоторканності (№1776). Відповідний законопроект був направлений на розгляд до Конституційного суду для отримання висновку згідно з регламентом роботи Верховної Ради.

19 червня 2015 року Конституційний суд України оприлюднив рішення, яким визнав відповідними Основному закону положення законопроекту про внесення змін щодо скасування депутатської і обмеження суддівської недоторканності. "Визнати відповідним вимогам статей 157 і 158 Конституції України, законопроект про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів і суддів", - йдеться в рішенні суду.

15 вересня того ж року П.Порошенко заявив, що очікує прийняття Верховною Радою в першому читанні змін до Конституції України, що стосуються скасування депутатської та суддівської недоторканності, вже під час поточної сесії. Президент нагадав, що ініціював зміни до Конституції за чотирма напрямками: децентралізація, судова реформа, а також з приводу зняття депутатської та суддівської недоторканності. "Я вніс, проголосували, направили в КС. КС підтримав ці зміни. Зараз цей законопроект лежить і чекає рішення парламенту. Будуть довго затягувати - будемо стимулювати, в тому числі через механізм підтримки людей, адже на сьогоднішній день є народні депутати, які обґрунтовано підозрюються в скоєнні, в тому числі, корупційних злочинів і фактично їх затримати неможливо", - сказав глава держави.

9 лютого 2016 року П.Порошенко висловив надію, що народні депутати повернуться до розгляду його законопроекту про зняття депутатської недоторканності (№1776). "Цей законопроект отримав позитивний висновок Конституційного суду, що він конституційний, сьогодні м'яч знаходиться на полі Верховної Ради. Потрібен суспільний запит, громадянський тиск", - сказав президент, нагадавши, що раніше вніс відповідний законопроект у парламент, і Верховна Рада направила його в КС . Після висновку Конституційного суду, парламент це питання більше не розглядав.

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, станом на 11 липня 2017 року президентський проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів) №1776, який отримав 30 червня 2015 року виведення КС, 2 липня 2015 року - висновок одного з парламентських комітетів, а 22 грудня 2015 року - другого комітету, має статус проходження "чекає розгляду".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА