16:57 14.08.2017

Росія могла постачати до КНДР ракетні двигуни українського виробництва, придбані до 2014 року, вважають у "БПП"

3 хв читати
Росія могла постачати до КНДР ракетні двигуни українського виробництва, придбані до 2014 року, вважають у "БПП"

Російська Федерація могла постачати Північній Кореї деталі та комплектувальні для ракет, які придбала нібито для своїх потреб до 2014 року в українських підприємств, висловлюють припущення у фракції "Блок Петра Порошенка".

"Росія до 2014 року отримувала деталі та комплектувальні для ракет з українських підприємств. На той час РФ декларувала, що отримувала їх для своїх потреб. Згідно з міжнародним правом, саме покупець несе відповідальність за кінцеве використання продукції військового і подвійного призначення", - сказала народний депутат з фракції "БПП" Ірина Фріз в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

Політик додала, що українська влада на сьогоднішній день не знає, куди і з якою метою Росія здійснювала реекспорт ракетних технологій, які отримувала до 2014 року нібито для потреб своїх збройних сил.

"Порушення умов експортного контролю Російською Федерацією і передання технологій КНДР свідчить про необхідність введення повного ембарго на імпорт і експорт російського озброєння", - заявила І.Фріз.

Вона також вважає за необхідне міжнародне розслідування поставок технологій та комплектувальних Російською Федерацією до країн, що перебувають під міжнародними санкціями.

"Не виключаю, що ядерна і ракетна програма Ірану також розвивається за допомогою Росії. Не дарма 13 серпня нинішнього року парламент Ірану збільшив витрати на свою ракетну програму на $0,5 млрд", - сказала народний депутата.

За її словами, є інформація про те, що ядерна програма КНДР, а також програма будівництва балістичних ракет цієї країни проходила за підтримки російських фахівців, які брали участь у роботах на території Північної Кореї, як мінімум, з середини 2000-х років.

"Російська допомога Пхеньяну в розвитку озброєння - чергова спроба Росії знайти шляхи для переговорів з Вашингтоном і створення проблеми з безпекою для нього в тихоокеанському напрямку", - сказала І.Фріз, додавши, що з радянських часів Кремль розглядав Північну Корею як противагу Сполученим Штатам.

"Відповідно, поява" українського сліду "в ракетній програмі КНДР лежить виключно в спробі Росії змінити позицію США, зокрема щодо України, і позбутися від санкцій тиску", - заявила політик.

Вона зазначила, що Україна ніколи не здійснювала військово-технічне співробітництво з КНДР.

14 серпня на сайті американської щоденної газети "The New York Times" була опублікована стаття із заголовком "Північнокорейський ракетний успіх пов'язаний з українським заводом, кажуть дослідники". У статті з посиланням на дослідження фахівця з ракетних питань у Міжнародному інституті стратегічних досліджень (International Institute for Strategic Studies, IISS) Майкла Еллемана (англ. Michael Elleman), зазначається, що останні успіхи КНДР у випробуваннях міжконтинентальної балістичної ракети "стали можливими завдяки покупкам потужних ракетних двигунів на чорному ринку, ймовірно, з українського заводу, що має історичні зв'язки з російською ракетною програмою".

Секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив, що український оборонний і авіакосмічний комплекси не постачали зброї і військових технологій до Північної Кореї, а поширювана деякими іноземними ЗМІ неправдива інформація про нібито передання "Південьмашем" ракетних технологій КНДР, швидше за все, спровокована російськими спецслужбами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА