17:48 18.08.2017

США вітають підхід української влади до розслідування опублікованої інформації про начебто постачання до КНДР ракетних двигунів

3 хв читати
США вітають підхід української влади до розслідування опублікованої інформації про начебто постачання до КНДР ракетних двигунів

США вітають професійний і ґрунтовний підхід української влади до розслідування публікації в The New York Times про начебто постачання з України до КНДР ракетних двигунів.

"Ми вітаємо ретельний, професійний і ґрунтовний підхід українського уряду до розслідування цієї справи", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в п'ятницю вдень в акаунті посольства США в Україні у Twitter.

До цього повідомлення також прикріплена заява президента України Петра Порошенка, в якій, зокрема, глава держави доручив розслідувати інформацію, опубліковану в The New York Times, про постачання з України до КНДР ракетних двигунів.

Як повідомлялося, 14 серпня, The New York Times із посиланням на висновки фахівця з ракетних питань Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) озвучила припущення, що запущена в липні КНДР МБР Hwasong-14 оснащена ракетним двигуном, створеним на основі радянського РД-250, що розроблявся в 60-ті роки для радянських МБР. Найбільш імовірним постачальником технологій для двигуна корейської МБР у публікації назване українське ДП "Південмаш" (Дніпро), яке, як пише NYT, "залишалося одним з основних виробників ракет Росії навіть після здобуття Україною незалежності".

Секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив, що український оборонний і авіакосмічний комплекси не постачали зброї та військових технологій до Північної Кореї, а поширювана деякими іноземними ЗМІ неправдива інформація про начебто передачу "Південмашем" ракетних технологій КНДР найімовірніше спровокована російськими спецслужбами.

Заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін заявив, що М.Еллеман тісно пов'язаний із РФ, де в 1995-2001 рр. очолював програму скорочення ракетних озброєнь, при цьому приховав цю інформацію в одній із соцмереж. "Так уже якось виходить, що більшість "західних експертів", які критикують Україну, так чи інакше були в минулому пов'язані з Росією", - зазначив він.

У самому ДП "Південмаш" спростовують озвучені у виданні The New York Times припущення про причетність підприємства до ракетної програми КНДР і розцінюють їх як спробу дискредитувати підприємство та Україну.

16 серпня П.Порошенко доручив розслідувати інформацію, опубліковану в The New York Times, про постачання з України до КНДР ракетних двигунів. "Доручив невідкладно, під головуванням секретаря Ради національної безпеки і оборони України та із залученням Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю, а також ДП "Південмаш" і КБ "Південне", провести ретельне та всебічне розслідування ситуації та доповісти про результати протягом трьох днів", - написав П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

Президент наголосив, що Україна дорожить своєю репутацією надійного партнера у сфері захисту і нерозповсюдження ракетно-космічних технологій і сумлінно дотримується міжнародного режиму нерозповсюдження ядерної зброї. "Добровільно позбувшись третього за потужністю ядерного потенціалу у світі, ми зробили унікальний внесок у міжнародну безпеку і ніколи б не дозволили собі поставити під сумнів нашу відданість міжнародним зобов'язанням", - зазначив він.

За словами глави держави, хоч якими б абсурдними виглядали звинувачення України, "як відповідальні партнери ми маємо уважно перевірити оприлюднену виданням The New York Times інформацію про нібито постачання ракетних двигунів чи відповідних технологій до Північної Кореї".

"Переконаний, що це дозволить точно підтвердити надуманість припущень про "український слід" у північнокорейській балістичній історії та, ймовірно, локалізувати справжнє джерело і задум цього безпідставного фейку", - резюмував П.Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА