16:33 22.08.2017

Турчинов: Чинна система державного експортного контролю не передбачає можливості передавання ракетних двигунів РД-250 КНДР

4 хв читати
Турчинов: Чинна система державного експортного контролю не передбачає можливості передавання ракетних двигунів РД-250 КНДР

Наявна система державного експортного контролю виключає можливість передач товарів військового призначення в країни, щодо яких введено санкції Ради Безпеки ООН, зокрема ракетних двигунів РД-250, їх модифікацій у Північну Корею, сказано в доповіді секретаря РНБО України Олександра Турчинова президенту України Петру Порошенку.

Згідно з доповіддю О.Турчинова, який очолює робочу групу з питань перевірки інформації зі статті газети "The New York Times", текст якої поширила у вівторок прес-служба РНБО, ракетні двигуни РД-250 в кількості 3 одиниць входять до складу першого ступеня міжконтинентальних балістичних ракет Р-36, Р-36орб і перших ступенів ракет-носіїв "Циклон-2" і "Циклон - 3". Ракетний двигун РД-252 (висотна модифікація РД-250) входить до складу другого ступеня міжконтинентальних балістичних ракет Р-36 і Р-36орб. Ракетний двигун РД-262 (висотна модифікація РД-250) входить до складу другого ступеня ракет-носіїв "Циклон-2" і "Циклон - 3".

"За підсумками проведеної роботи і на підставі наданих державними органами матеріалів робоча група констатує: існуюча система державного експортного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення та товарів подвійного використання виключає можливість передач таких товарів до країн, щодо яких запроваджено відповідні санкції Ради Безпеки ООН", - сказано в доповіді

Також наголошується, що за період незалежності України Держекспортконтроль не давав дозвільних документів на постачання в КНДР товарів військового призначення та подвійного використання, зокрема ракетних двигунів РД-250, їх модифікацій і складових до них.

У доповіді наголошується, що аналіз, проведений українськими фахівцями, зображення ракет Hwasong-12, Hwasong-14, зокрема, основного однокамерного двигуна першого ступеня, показав, що в них не використовується ракетний двигун РД-250, який є двокамерним.

"Однак для його створення не виключається можливість використання окремих складових частин ракетного двигуна РД-250", - сказано в доповіді.

Зазначено, що розробником двигуна РД-250 є російське підприємство НВО "Енергомаш". У 1965 році російське підприємство передало документацію для організації серійного виробництва зазначених двигунів на ДП "КБ "Південне" і ДП "ВО "Південмаш".

"Всі ракетні двигуни, придатні для льотного використання, зокрема двигун РД-250 і його модифікації, постачалися з ДП "ВО "Південмаш" у РРФСР, а пізніше в РФ, тільки в складі ракет", - сказано в доповіді.

У документі зазначено, що технологічна лінія з випуску цих двигунів на "Південмаші" була демонтована в 1994 році, і відтоді в Україні відсутні потужності для виробництва таких двигунів.

Згідно з наведеною інформацією, 30 ракетних двигунів РД-250 і 10 ракетних двигунів РД-262 (висотна модифікація ракетного двигуна РД-250), виготовлених до 1991 року, що зберігалися на складі готової продукції ДП "ВО "Південмаш", були використані під час складання 10 ракет-носіїв "Циклон-3". З 1992 до 2008 року вони були відправлені в Російську Федерацію, що підтверджується відповідними документами підприємства.

У доповіді сказано, що наразі в Україні на обліку перебувають і є в наявності: на ДП "ВО "Південмаш" 3 ракетоносії "Циклон-2"(1 од. - 1983 року виготовлення, 2 од. - 1986), до складу яких входять 9 двигунів РД-250 і 3 двигуни РД-262 (3 од. РД-250 і 1 од. РД-262 в кожній ракеті). Ці ракетоносії були доставлені в Україну з РФ в 2013 році. У музейних та навчальних фондах м. Дніпра є один неповний макет (відсутні трубопроводи) ракетного двигуна РД-250; один навчальний макет міжконтинентальної балістичної ракети Р-36 (8К67), в складі якої є макети трьох двигунів РД-250 і одного двигуна РД-252. Ці вироби використовуються в навчальному процесі.

"Конструкторська, технологічна та інша документація на виробництво ракетної техніки і складових до неї надійно зберігається в спеціально обладнаних приміщеннях, що підтверджується висновками компетентних органів України", - підкреслюється в доповіді.

У доповіді підкреслюється, що компетентні органи України здійснюють постійний нагляд за підприємствами ракетно-космічного комплексу держави, виключаючи можливість несанкціонованого доступу сторонніх осіб до ракетних технологій, що підтверджує затримання, арешт і засудження у 2012 році громадян Північної Кореї при спробі отримання відповідної технологічної документації.

У документі також наводиться інформація, що для експлуатації двигунів типу РД-250 необхідні відповідні компоненти палива (гептил, аміл). В Україні такі компоненти палива не виробляються. Виробниками гептилу є РФ, США, КНР, Великобританія, ФРН, Нідерланди і Бельгія, а окислювач аміл виробляється в РФ, США, КНР і ФРН.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА