12:44 29.08.2017

Депутат Лещенко заявляє про тиск СБУ на трейдерів та монополізацію ринку зрідженого газу з боку Росії

3 хв читати
Депутат Лещенко заявляє про тиск СБУ на трейдерів та монополізацію ринку зрідженого газу з боку Росії

Народний депутат фракції "Блок Петра Порошенко" Сергій Лещенко заявляє про тиск Служби безпеки України (СБУ) на трейдерів, за рахунок чого відбулася монополізація ринку скрапленого газу в Україні.

Як повідомив депутат на брифінгу у вівторок, через вимоги з боку СБУ накласти санкції на трейдерів скрапленого газу наприкінці 2016 початку 2017 року призвели до того, що на три з половиною місяці було зупинено роботу цього бізнесу за невтручання Антимонопольного комітету України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

"Це був системний наступ на трейдерів з боку спецслужб ... Це призвело до того, що ринок почав перерозподілятися на користь одного гравця. Їм є Віктор Медведчук та його компанія ... Proton Energy", - сказав він під час брифінгу.

За його словами, компанія Proton Energy Group S.A. (Швейцарія) імпортує до України близько 40% скрапленого газу. Як стверджує С.Лещенко, досягти цієї частки на ринку компанії вдалося в два етапи.

"Спочатку відбулася зачистка ринку руками СБУ наприкінці минулого року - на початку нинішнього. Друга частина - створення ексклюзивних умов для Proton Energy, коли "Роснефть"видала лише їй права на імпорт газу до України", - уточнив депутат.

С.Лещенко нагадав, що через корупційну змову з ринку скрапленого газу пішла більшість трейдерів, а за останній тиждень ціна на автогаз зросла з 11 грн до 17 грн.

Він також вважає, що подальше зниження цін на скраплений газ не досягне докризового рівня.

Громадські активісти та представники партій демократичного спрямування вимагають від президента України Петра Порошенка звільнити першого заступника глави СБУ Павла Демчина, першого віце-прем'єр міністра, міністра економічного розвитку Степана Кубіва і главу Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва за тиск на бізнес і штучну монополізацію ринку скрапленого газу.

"Також ми вимагаємо звільнити першого заступника глави СБУ Демчина, міністра економічного розвитку Кубіва, які безпосередньо були причетні до зачистки газового ринку в Україні, а також Терентьєва, голову антимонопольного комітету, який фактично не реагував на такі антиконкурентні дії, які привели до монополізації ринку одним суб'єктом ", - заявив член правління партії" Демократичний Альянс "Максим Черкасенко на прес-конференції.

За словами М.Черкасенко, необхідно позбавити СБУ можливості знищувати бізнес, для чого треба внести зміни до законодавства та забрати в СБУ функції розслідування корупційних злочинів та злочинів у сфері економічної безпеки.

Він зазначив, що представники партії і громадські активісти вимагають від Національного антикорупційного бюро розслідувати дії вищих посадових осіб, які призвели до монополізації ринку скрапленого газу.

М.Черкасенко наголосив, що Кабінет Міністрів України має зменшити частку російського газу на українському ринку і знайти альтернативні джерела поставок зрідженого газу в Україну.

Як повідомлялося, роздрібні ціни на скраплений вуглеводневий газ в Україні з 14 до 21 серпня 2017 року зросли на 25,6% або на 2,9 грн/літр - до 14,3 грн/літр, а через тиждень досягли 16-17 грн / літр.

Раніше перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов висловив сумніви, що санкції СБУ щодо деяких імпортерів зрідженого газу могли слугувати причиною зростання цін, оскьки вони були скасовані до вступу в силу. Тим часом, у Proton Energy Group S.A. заявили, що основною причиною різкого подорожчання автогазу в Україні став його дефіцит у традиційних джерелах поставок: Росії, Білорусі та Польщі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА