15:52 29.08.2017

США не будуть домовлятися з РФ за спинами українців

4 хв читати
США не будуть домовлятися з РФ за спинами українців

Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер повідомив за підсумками своїх зустрічей в Мінську і Києві з чиновниками з України і Росії, що в плані "свіжих підходів" до вирішення конфлікту на Донбасі сторони домовилися подумати про шляхи забезпечення безпеки російськомовного населення без присутності в регіоні російських сил.

"Нам дійсно потрібен свіжий підхід, який полягає в тому, щоб, перш за все, думати про безпеку. Росія висловила стурбованість становищем російськомовного населення на сході України. І, чесно кажучи, єдина територія, де страждають російськомовні жителі, - це область під контролем російських сил. Тому якщо є інший спосіб забезпечити безпеку людей без присутності там російських сил, це, можливо, було б краще для всіх. Ми домовилися подумати про сценарії забезпечення безпеки, а також поговорили про політичний процес", - розповів К.Волкер в інтерв'ю" Deutsche Welle ".

К.Волкер також зазначив, що у нього відбулася "дуже конструктивна зустріч" з помічником президента РФ Владиславом Сурковим в Мінську 21 серпня. "Мені здається, що я говорив дуже прямо і щиро. Але очевидно, що були порушені і такі теми, з яких ми не зможемо дійти згоди. Перш за все, нам вдалося досягти згоди в тому, що нинішній стан справ не влаштовує нікого. Це погано для Росії, погано для України і для людей на Донбасі. І ситуація, ймовірно, буде тільки погіршуватися. Тому тут терміново потрібно щось змінювати", - зазначив він в інтерв'ю німецькій радіостанції.

За словами американського спецпредставника, положення Мінських домовленостей не виконуються. Зокрема, як зазначив дипломат, мова йде про невиконання таких пунктів, як встановлення перемир'я, вироблення політичного рішення конфлікту, а також виведення іноземних військ за межі України.

"Все, що ми маємо на сьогодні, - це угода і план відновлення зовнішніх кордонів України. Він передбачає виведення всіх іноземних військ і встановлення режиму припинення вогню. Він також передбачає певний політичний прогрес. Жоден з цих пунктів не виконується", - сказав він.

К.Волкер заявив про необхідність спільно працювати над тим, щоб запобігти можливості виникнення "замороженого конфлікту в Україні".

"Не думаю, що хтось цього хоче. Вважаю, ми повинні працювати над тим, щоб спільно вирішити цю проблему, щоб Україна отримала свою територію назад і щоб гарантувати безпеку українських громадян", - сказав К.Волкер, зазначивши, що наразі Україна є "більш націоналістичною, більш згуртованою і більш прозахідною", ніж до виникнення конфлікту.

Американський спецпредставник також наголосив на необхідності дії антиросійських санкцій "доти, доки Росія не почне виконувати Мінські домовленості". "Думаю, той факт, що Росію це турбує і що вона хоче скасування санкцій, свідчить про те, що вона відчуває на собі вплив санкцій. Але Росія не вивела війська з України, тому в цьому сенсі санкції не були в повній мірі ефективними", - вважає К.Волкер.

Говорячи про "нормандський формат", він виключив варіант укладення з Москвою "окремих домовленостей через голову українців і за спиною європейців".

"США чітко заявили, що повністю підтримують "нормандський формат". У нас немає наміру - ставати його частиною або намагатися переступити через нього. Що стосується українців, у мене було три візити до Києва за останні шість тижнів. Ми дуже тісно спілкуємося з приводу змісту будь-якій дискусії, і ми абсолютно точно не збираємося переступати через їхню голову", - заявив він.

Він підтвердив в інтерв'ю свою позицію, згідно з якою можливе відновлення ядерної програми України - "погана ідея". На його думку, цей крок не сприятиме зміцненню безпеки цієї країни. "Це однозначно погана ідея. Для України володіння ядерною зброєю - нереалістичне і не допоможе зміцнити її безпеку. Можливо, ефект буде швидше зворотним", - зазначив він.

К.Волкер також відкинув озвучену лідером Вільної демократичної партії Німеччини Крістіаном Лінднером ідею "заморозити" суперечку з Росією про Крим. "Я б не погодився з цим. Я вважаю, що між окупацією Криму і Донбасу немає ніяких відмінностей. Однак у випадку з Кримом Росія висунула претензії на анексію території - тобто на те, що Росія не тільки її окупує, а й самовільно забере. Не думаю, що ми повинні це приймати або визнавати законним ", - заявив К.Волкер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА