11:10 08.09.2017

Угорщина і Румунія виступають проти українського закону "Про освіту"

2 хв читати
Угорщина і Румунія виступають проти українського закону "Про освіту"

Міністерства закордонних справ Угорщини та Румунії вступили з критикою мовних положень ухваленого Верховною Радою України від 5 вересня закону "Про освіту".

Відповідні заяви опубліковані на сайтах міністерств.

"Україна встромила Угорщині ніж в спину, внісши зміни до закону про освіту, який сильно порушує права угорської меншини... Ганебно, що країна, яка прагне розвивати дедалі тісніші відносини з Європейським Союзом, ухвалила рішення, яке в повній опозиції до європейських цінностей. Це неприпустимо, що Україна позбавила угорців їх права здобувати освіту рідною мовою в школах і університетах і залишила їм таку можливість тільки в дитячих садках і початкових школах", - ідеться в заяві МЗС Угорщини.

У МЗС Румунії зазначили, що "із занепокоєнням" зустріли новину про українську реформу освіти і вважають, що цей закон порушує права румунської меншини.

"Тому тема навчання румунською мовою в Україні увійде до порядку денного держсекретаря Віктора Микули, який наступного тижня вирушить до Києва", - йдеться в заяві МЗС Румунії.

Як повідомлялося, 5 вересня Верховна Рада ввела 12-річне навчання в школі з 2027 року і схвалила підвищення мінімальної заробітної плати вчителів до 4 прожиткових мінімумів для працездатних громадян поетапно до 2023 року.

Закон визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Законопроект також пропонує забезпечити фінансування освіти з держбюджету, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законом, в розмірі 7% ВВП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА