18:11 21.09.2017

Закарпатська облрада просить ветувати або повернути до Ради з правками новий законопроект "Про освіту"

2 хв читати
Закарпатська облрада просить ветувати або повернути до Ради з правками новий законопроект "Про освіту"

Закарпатська обласна рада на засіданні в четвер підтримала 38 голосами з 56 звернення до президента України Петра Порошенка з проханням накласти вето на ухвалений парламентом закон України "Про освіту" або повернути його до Верховної Ради України з правками, повідомляється на сайті облради.

"Закарпаття - багатонаціональна область, у нас положення Європейської хартії регіональних мов застосовуються одразу до трьох мов - румунської, словацької та угорської. Тому цілком зрозуміло, що Закарпатська обласна рада, що зобов'язана представляти інтереси всіх без винятку жителів області, не може не діяти і має зробити все можливе для захисту прав представників національних меншин, які живуть на Закарпатті, є законослухняними громадянами України і прагнуть в повному обсязі знати державну мову", - наголосив головуючий на засіданні Михайло Рівіс.

Він нагадав, що 7 грудня 2016 року облрада вже підтримувала звернення про внесення пропозицій до окремих статей законопроекту "Про освіту" №3491-д, а саме включення норми, яка б давала представникам нацменшин право на навчання рідною мовою разом з українською мовою в державних і комунальних закладах дошкільної та загальної середньої освіти в місцях їхнього компактного проживання.

М.Рівіс зазначив, що прийняття Верховною Радою 5 вересня нового закону "Про освіту", на переконання представників 4-х фракцій обласної ради, обмежує права всіх національних меншин на навчання рідною мовою, а сам закон суперечить Європейській хартії регіональних мов або мов меншин , закону "Про національні меншини в Україні" та міжнародними договорами, укладеними Україною з Молдовою, Румунією, Угорщиною.

Представники партії "Єдиний центр" відмовилися брати участь у голосуванні, а "Батьківщини" - відмовилися, обґрунтувавши своє рішення. Депутат Андрій Шекета відзначив високу якість закону, до якого було внесено 196 поправок від різних політичних сил, однак жодної - від угорців. Тому, за його словами, щоб не відправляти хороший закон в небуття через ст.7, необхідно відправити його на експертизу до Венеціанської комісії.

Як повідомлялося, 5 вересня Верховна Рада ухвалила закон про освіту, що починає реформу освіти в Україні. Закон, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, Але, відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА