10:53 03.10.2017

І.Геращенко планує подати в ОБСЄ запит на дані стосовно динаміки присутності представників РФ у складі СММ на Донбасі

3 хв читати
І.Геращенко планує подати в ОБСЄ запит на дані стосовно динаміки присутності представників РФ у складі СММ на Донбасі

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко має намір подати запит до ОБСЄ про надання інформації щодо динаміки присутності представників Росії в складі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на Донбасі.

"Ми з повагою і вдячністю ставимося до роботи СММ ОБСЄ, їх важливого внеску у відновлення миру на Донбасі... Разом з тим, ми і надалі дуже чітко будемо моніторити склад місії, виступатимемо за те, щоб там були дійсно незалежні спостерігачі. Вже сьогодні разом з колегами-депутатами ми готуємо запит до ОБСЄ з проханням надати офіційну інформацію щодо років і місяців, як змінювалася динаміка присутності представників тих чи тих країн у місії, передусім РФ. Тому що іноді цією інформацією не володіють навіть наші дипломати", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у вівторок.

За її словами, раніше на політичних і дипломатичних зустрічах керівництво держави неодноразово порушувало питання складу місії ОБСЄ і говорило про неприйнятність збільшення присутності росіян в СММ.

"Якщо на початку роботи місії росіян було 20, а на січень 2017 їх в місії стало 39, це означає, що їхня (кількість) збільшилася вдвічі. Радію оперативності, з якою ОБСЄ відреагувала на мій коментар, що (кількість) росіян в СММ подвоїлася, і аргументації, що з січня 2017 року їх, навпаки, стало менше з 39 до 35... Але 35 - не 20", - підкреслила Геращенко.

Вона зазначила, що спочатку місія ОБСЄ на Донбасі налічувала 511 спостерігачів, але "в найгарячіші дні 2015 року було значно збільшено", за що українська сторона вдячна ОБСЄ. Але, попри те, що більшість спостерігачів представляють країни ЄС, США і Канаду, за цей час, за словами І.Геращенко, в СММ ОБСЄ в 8 разів - з 1 до 8 представників - зросла присутність громадян Білорусі, яка є союзною державою з РФ, а також з 1 до 9 збільшилася кількість представників Сербії. "На січень в місії також 16 представників Киргизстану, 9 представників інших країн СНД", - написала І.Геращенко.

"І взагалі, мільйонів українців цікавить: що серед цивільних, шанованих спостерігачів роблять представники країни-агресора?.. У місії СММ ОБСЄ дійсно працюють незалежні спостерігачі 44 країн, але жодна з цих країн, окрім Росії, не нападала на Україну, не вбивала наших громадян, які не захоплювала їх у заручники, не крала наші території, не вивозила наші демонтовані заводи, не калічила наших людей... Тому наша увага до присутності росіян і надалі буде особливою", - зазначила вона.

Як повідомлялося, 2 жовтня, І.Геращенко заявила, що в складі СММ ОБСЄ протягом минулого року значно зросла кількість представників РФ і дружніх до неї країн. "Дуже часто в місії є представники тих країн, які мають особливі сентименти до Москви, і іноді вони не помічають очевидних обстрілів. За останній рік, до речі, в СММ ОБСЄ вдвічі зросла присутність росіян, в кілька разів зросла присутність сербів, білорусів. Ми хочемо сказати, що дуже важливо, щоб всі, хто працює в СММ ОБСЄ, були неупередженими та неупереджено ставилися до виконання своїх обов'язків", - сказала вона.

Цього ж дня у Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявили, що кількість спостерігачів від РФ у складі місії за минулий рік зменшилася, а не збільшилася. "У СММ ОБСЄ працюють спостерігачі з 44 країн-учасниць ОБСЄ. Російська Федерація, як одна з таких держав, спрямувала 35 спостерігачів (минулого року - 39)", - йдеться у відповіді СММ ОБСЄ в соцмережі Facebook в понеділок.

"Більшість спостерігачів Місії приїжджають з країн-членів Європейського Союзу (339 спостерігачів). Крім того, в Місії працює 373 місцевих співробітників", - підкреслили в СММ ОБСЄ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА