11:56 03.10.2017

ГРД закликає Порошенка не затверджувати суддів Верховного суду до перевірки відбору

2 хв читати
ГРД закликає Порошенка не затверджувати суддів Верховного суду до перевірки відбору

Громадська рада доброчесності (ГРД) закликає президента України Петра Порошенка не затверджувати рекомендованих Вищою радою правосуддя (ВСП) 111 кандидатів у судді Верховного Суду України до завершення судових розглядів щодо можливих порушень при відборі.

Згідно із заявою, опублікованою у вівторок на сайті Громадської ради доброчесності, 25 з 111 запропонованих президентові кандидатів не відповідають критеріям доброчесності та професійної етики.

"Змушені констатувати, що органи суддівського управління - Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Вища рада правосуддя - продемонстрували неспроможність сформувати добропорядний суддівський корпус і виконати громадський запит на якісне оновлення суддівських лав", - йдеться в заяві.

Зазначається, що фінальне рішення ВРП лише підтвердило, що порушення, що відбулися під час конкурсу, були спрямовані на протягування потрібних кандидатів.

Зокрема, вказується, що Вища кваліфікаційна комісія суддів встановила третій мінімально допустимий бал за першим етапом кваліфікаційної оцінки кандидатів і не встановила мінімально допустимий бал за результатом оцінки особистої та соціальної компетентності кандидатів; відмовилася оприлюднити роботи кандидатів за результатами виконання практичного завдання; не оприлюднювала мотивованих рішень про причини відхилення висновків Громадської ради доброчесності.

"Найбільш кричущі порушення, що відбувалися під час конкурсу, стали предметом судового оскарження з боку окремих кандидатів", - йдеться в заяві.

ГРД вважає, що все перераховане вище дає "вагомі підстави вважати, що конкурсні процедури були підлаштовані для призначення заздалегідь визначених кандидатур, а Громадську раду доброчесності було використано для легітимації цього процесу".

"У конкурсі до Верховного Суду останнє слово за президентом, який, відповідно до закону, має призначити рекомендованих кандидатів. З огляду на це закликаємо президента як гаранта Конституції не призначати рекомендованих кандидатів, доки в судовому порядку не буде ухвалено рішення про ці порушення", - закликає ГРД.

Також Громадська рада доброчесності очікує, що президент найближчим часом ініціює незалежний міжнародний аудит, а також виправлення всіх неоопрацювань процедури добору суддів та переформатування (зміна складу, структури та порядку обрання) органів суддівського управління, відповідальних за проведення конкурсу.

Як повідомлялося, 29 вересня ВРП рекомендувала П.Порошенку 111 кандидатів для призначення на посади суддів Верховного Суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА